Операционната система Windows 11 изостава с разпростренението си. Това показват

...
Операционната система Windows 11 изостава с разпростренението си. Това показват
Коментари Харесай

Windows 11 изостава с разпространението си

Операционната система Windows 11 изостава с разпростренението си. Това демонстрират данни на анализаторската компания Statcounter, представени от GizChina.

Към края на март т.г. Windows 11 има 20.94% пазарен дял. Първенец е Windows 10, който е конфигуриран на 73.48% от компютрите.

Windows 11 записва растеж от 1.81%, до момента в който Windows 10 усилва потребителите си с 0.17%. Голям спад записва Windows 7, чийто дял се срутва до 3.72% по отношение на 9.55% месец по-рано. Причината е, че Windows 7 публично излезе и от разширената си поддръжка за бизнеса, което кара много компании да преминат към по-новите версии.

Това би трябвало да е идеална обстановка за Windows 11, с цел да усили потребителите си повече. Операционната система е към този момент на година и половина, като е едвам е минала 20% дял. За съпоставяне, за същия интервал Windows 10 към този момент беше конфигуриран на 33% от компютрите.

Според анализаторите една от аргументите е, че Windows 11 има по-строги минимални систематични условия. Дори и компютри с добър хардуер, само че които не разполагат с някои съответни условия, не могат да конфигурират платформата с цялостната ѝ функционалност.

Друг фактор е, че при първата вълна на пандемията и ограничаващите ограничения, това накара доста хора да си купят нови устройства и Windows 10 видя забележителен растеж. Потребителите са привикнали с платформата и не бързат да я сменят, защото Windows 11 предлага някои обилни промени, изключително при лентата със задания и Старт менюто.

Общо за света, Android е най-популярната операционна система, демонстрират данните на Statcounter. Това е обикновено, като се има поради огромният брой смарт телефони, таблети и други устройства, които я употребяват. Android е конфигурирана на 41.56% от устройствата, следван от Windows с 28.29%, iOS - 17.28%, OS X - 7% и други

Statcounter има и данни за България. Android има 49.59% дял, следван от Windows с 34.55%. Общо 10.21% от устройствата употребяват iOS, а 2.77% са с " незнайна " платформа, евентуално разнообразни модифицирани такива. ОS X има 1.66% съоръжения, а Linux - 0.94%.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР