България обяви Евелин Банев-Брендо за международно издирване през 2018 г.,

...
България обяви Евелин Банев-Брендо за международно издирване през 2018 г.,
Коментари Харесай

Ще вкарат ли Брендо в затвора, къде е бил досега?

България разгласи Евелин Банев-Брендо за интернационално търсене през 2018 година, когато присъдата му влиза в действие. Няколко години по-късно той се появи в Украйна. На 10 септември беше арестуван покрай Киев, където е живеел с подправени документи. Така и не се стига до изгонването му в България, защото Украйна поради дейностите на Русия, отхвърля да екстрадира свои жители в чужбина.

По информация на част от времето си в последните години е прекарал и в Турция. Междувременно у нас се появи въпросът „ Тлачене ". През ноември предходната година кметът на врачанското село съобщи, че до момента в който го търсят в цяла Европа, Евелин Банев-Брендо е ходил при него.

В годините обратно, през юристи, Евелин Банев-Брендо е подавал молби присъдите му от другите страни да бъдат приети у нас и да може да ги излежи тук. С това е обвързвана и една от хипотезите за какво през днешния ден се съобщи - с цел да задвижи отново такава процедура и в действителност да остане зад решетките доста по-малко, в сравнение с в случай че бъде предаден на другите две страни.

За това, че Евелин Банев-Брендо е в България се заприказва още през ноември предходната година, когато кметът на село Тлачене описа за срещата им.

„ Влезе в кметството, поздрави, беше облечен спортно с спортен екип, носеше кубинки, имаше шапка на главата и очила. Поискаха от мен да им направя нотариална легализация ”, съобщи кметът на с. Тлачене Тошко Сашов.

За желанието на Банев да остане в български затвор също се знае от дълго време.

„ В предишни години негови бранители няколко пъти са подавали молба да му бъдат кумулирани присъдите и той да търпи едно общо наказване в България. Предполагаме, че и този път ще постъпи такава молба ”, съобщи служебният министър на правораздаването Мария Павлова.

Според Софийската градска прокуратура съдът тогава не е разрешил това, тъй като не е имало публични данни Евелин Банев-Брендо да е на територията на Европейския съюз.

„ Към момента това съображение към този момент е отпаднало и най-вероятно още веднъж ще бъде формирано такова дело ”, добави Павлова.

Ако съдът позволи Банев да изтърпи наказванията си у нас, това значи, че присъдата от 20 години затвор, издадена в Италия ще бъде понижена.

„ Според мен, за тази 20-годишна присъда, най-малко на първо четене, не се сещам да имаме такова наказване в нашия Наказателен кодекс. Тоест, в случай че българският съд я одобри, той би трябвало да я редуцира до размерите, които нашият закон планува. В случая да я понижи ”, посочи юристът Христо Ботев.

Българският углавен кодекс планува и по този начин нареченото „ кумулиране ”. Това значи, че времето зад решетките не е сбора от трите санкции, а единствено най-дългото.

От прокуратурата към този момент оповестиха, че ще бъде приспаднато и времето, прекарано от Евелин Банев-Брендо в ареста, което е към три години.  

„ Като не би трябвало да се не помни, че в случай че съдът реши, че се касае за една сериозна незаконна активност, може да усили тази най-голяма присъда с половина ”, разясни Ботев.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР