Започналата през февруари 2022 година пълномащабна руска инвазия в Украйна

...
Започналата през февруари 2022 година пълномащабна руска инвазия в Украйна
Коментари Харесай

Ще се сбъдне ли мечтата на Путин за крах на долара

Започналата през февруари 2022 година пълномащабна съветска инвазия в Украйна отприщи сили, засягащи интернационалните връзки и международната стопанска система. Но следствията за вложителите към момента не са изцяло ясни, защото вместо геополитическите събития те са се фокусирали върху инфлацията и лихвените проценти, показва „ Хил ”, представен от „ Фокус ”. (Видеото е архивно.)

Решителността на Запада против Русия към този момент е подложена на тестване. Изумителният триумф на крайнодесните партии на последните парламентарни избори в Европейския съюз сложи под въпрос по-нататъшната поддръжка за Украйна. Най-голямата опасност идва от Националното обединяване, което завоюва болшинството от местата в евровота във Франция и това докара до нови парламентарни избори.

Президентските избори в Съединените щати ще дефинират дали страната ще продължи да поддържа НАТО и Украйна, в случай че президентът Байдън бъде избран отново, или ще схване различен метод, в случай че завоюва Доналд Тръмп.



Някои наблюдаващи предизвестяват, че глобите против Русия са ускорили дедоларизацията. Русия и персонално съветският президент Владимир Путин интензивно пропагандират, че от ден на ден разрастващи се стопански системи се стремят да се причислят към БРИКС, с цел да понижат зависимостта си от $.

Междувременно Г-7 се съгласи да даде към 50 милиарда $ нова помощ на Украйна, употребявайки облагите от към 280 милиарда $ замразени съветски активи, множеството от които се съхраняват в Европа.

В момента опасността, че доларът ще загуби статута си на съществена валута в света, е пресилена. Това също опонира на последните констатации на Форума на формалните парични институции, акцентира „ Хил ”.



18% от централните банки по света възнамеряват да усилят запасите си в долари през идващите година или две заради високите лихвени проценти в Съединени американски щати. Същевременно се чака запасите в китайски юани да останат на същото равнище от към 3%.

За съпоставяне по данни на Международния валутен фонд делът на доларовите запаси е 54%.



Но има два сюжета, при които доларът може фактически да отслабне през идващите година или две. Един от тях е относително удобният спад, обвързван с политиката на понижаване на лихвените равнища на централната банка на САШ – Федералният запас. Другата е рецесията с $, която може да докара до загуба на доверието на вложителите.

Първият излаз наподобява по-вероятен, като се има поради, че последната действителна доларова рецесия се разигра от средата до края на 80-те години.

Тъй като инфлацията в Съединените щати сега е към 3%, главният мотор на $ е разликата в лихвените проценти сред Съединени американски щати и останалите страни. Доларът беше мощен през последната година и половина, основно тъй като стопанската система на Съединени американски щати се показа по-добре от съперниците си и разликите в лихвените проценти благоприятстваха обменния му курс по отношение на японската йена, еврото и юана.



Гледайки напред, доларът може да отслабне, в случай че Федералният запас понижи лихвите. От  Фед предвиждат единствено едно понижение на лихвите от 0,25 процентни пункта тази година, само че са вероятни до четири намаления на лихвените равнища през идната година, в случай че инфлацията спадне.

Рискът от доларова рецесия ще се утежни, в случай че комерсиалният спор с Китай скочи. Вече има признаци за нови разделения в тази област, като неотдавна Байдън разгласи по-високи мита върху избран импорт от Китай. Пълноценна комерсиална война обаче е доста по-вероятна, в случай че Тръмп стане президент и усили митата, въведени през 2018-2019 година

По време на актуалната акция Тръмп прикани митата да бъдат нараснали до 60% върху китайските артикули и до 10% върху целия различен импорт. Ако това се случи, резултатът върху стопанската система на Съединени американски щати ще бъде доста огромен, защото приходите от мита ще се усилят от 2% от вноса на 17%, отбелязва Грег Ип от „ Уолстрийт джърнъл ”.

Потенциалът за ескалация на търговка война е огромен, защото Китай се стреми да даде подтик на стопанската система си посредством увеличение на износа и към този момент заобикаля митата на Съединени американски щати, като трансферира производството си в Мексико и Виетнам. „ Икономист ” показва, че някогашният асистент на Тръмп Питър Наваро поучава да се наложат мита върху китайски артикули, създадени в тези страни.

Търговският договарящ на Тръмп Робърт Лайтхайзър също има вяра, че държавното управление на Съединени американски щати би трябвало да девалвира $, с цел да усъвършенства интернационалната ценова конкурентоспособност на американската стопанска система.

Най-близкият паралел на актуалната обстановка е средата на 80-те години, когато Съединените щати имаха рекордни търговски дефицити и доларът беше извънредно мощен.

Администрацията на Рейгън се опита да го обезцени по проведен метод, като координира интервенциите на валутния пазар и паричната политика с Япония и Германия посредством Споразумението „ Плаза ” (1985 г.) и Лувърското съглашение (1987 г.). Политическите различия през есента на 1987 година обаче доведоха до рецесия, при която доларът поевтиня внезапно, доходността на американските облигации се увеличи и фондовият пазар се срина.

Историята може да не се повтори тъкмо по този метод, защото упованията за инфлация в Съединените щати към този момент са по-ниски. Освен това мащабът на комерсиалните несъответствия и несъответствията по настоящите сметки през днешния ден е по-малък.

От друга страна, актуалната обстановка е по-опасна заради опасността за националната сигурност на Съединени американски щати от Китай. Това беше мотивацията за администрацията на Байдън освен да резервира, само че и да усили митата против китайския импорт.

Какво предвещава всичко това за Съединените щати и международната стопанска система? Преди 35 години разпадането на Съюз на съветските социалистически републики провокира взрив в международната търговия, откакто Съветът за икономическа взаимопомощ беше закрит и източноевропейските пазари се сляха със западноевропейските.

Този път резултатът може да е противоположен. Ако избухне комерсиална война и международната комерсиална система се раздели на два противоположни лагера, редът след Втората международна война, който насърчи мира и просперитета, ще бъде окончателно нарушен.

Следователно политиците и от двете страни ще би трябвало да помислят, че техните политически дейности могат да доведат до непредвидени последствия и обстановката да излезе отвън надзор.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР