Онези, които познават Чавдар Гюзелев най-вече като отличен сценограф, работил

...
Онези, които познават Чавдар Гюзелев най-вече като отличен сценограф, работил
Коментари Харесай

Чавдар Гюзелев рисува свободата – постигната или заплашена

Онези, които познават Чавдар Гюзелев най-много като отличен сценограф, работил доста пъти в партньорство с режисьора Теди Москов, притежател на две награди „ Икар “ и един „ Аскеер “ за постановки като „ Сирано “ и „ Каквато ти ме искаш “, ще имат опция да обогатят визиите си за творчеството му. В понеделник, 19 септември, от 18.30 ч. в столичната изложба „ Ракурси “ на ул. „ Хан Крум “ 4А се открива негова галерия под мистериозното и завладяващо име „ Там някъде, където “, представяща живопис, акварели, колажи.  Тя ще бъде разполагаем на ценителите до 7 октомври.

„ Изложбите на Чавдар Гюзелев са покани за встрастяваща игра с нарисувани фигури и неписани правила, които се налага да разгадаеш сам. За да успееш, би трябвало да стигнеш до посланията – на границата сред възприятието и предчувствието, увереността и парадокса, с които художникът зарежда облиците си. Така че, в случай че ти спечелиш играта, спечелил я и той “, повдига завесата към събитието журналистът и медиен специалист Георги Лозанов.

В тази галерия от два цикъла на фокус са постигнатата независимост и застрашената независимост. Цикълът за първата е парижки, тъй като в града на художниците най-силно се усеща, че не е фиктивен по-добър метод да постигнеш свободата от изкуството. Усеща се и друго – изкуството и светът към него някак естествено се сливат, трансформират се в едно и също нещо и Гюзелев, до момента в който е бил там, е нарисувал това изкуство-свят, отбелязва Лозанов.

Другият цикъл е московски. „ Гюзелев не е бил там, само че оттова идва опасността за свободата – освен на жертвите на съветските ракети, само че и на всеки европеец. Художникът е рисувал с ръката на застрашен европеец. С умело оркестрирано взаимоотношение на сюрреализъм и експресионизъм той е явил в образи промитите мозъци, идеологическия кич, завърналото се минало, чезнещия смисъл, попарените очаквания, усмивката на главорезите, болката на почтените, страха от бъдещето… “, разяснява специалистът.

Изложбата на Чавдар Гюзелев е артистично предизвестие какво желаят да ни вземат и кой желае да ни го вземе през 2022 година, когато историята отново зави на Изток, обобщава той.

Чавдар Гюзелев е роден на 13 март 1961 година в София. Син е на световноизвестния бас и надарен художник Никола Гюзелев. Завършил е компетентност „ Илюстрация и оформление на книгата “ в Националната художествена академия. Работи в региона на графичния дизайн, илюстрацията, телевизионната и театралната сценография, учител е в департамент „ Визуални изкуства “ на Нов български университет. Има голям брой независими изложения, измежду които в Парма, Милано, Берлин, Прага, Виена, София. Художник е и неговият по-малък брат - интернационално известният илюстратор Ясен Гюзелев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР