Окръжният съд в Добрич излезе с решение по делото, заведено

...
Окръжният съд в Добрич излезе с решение по делото, заведено
Коментари Харесай

Съдът обяви предупредителната стачка в МБАЛ – Добрич за незаконна

Окръжният съд в Добрич излезе с решение по делото, заведено от МБАЛ - Добрич против нейни чиновници, с което приема, че в лечебното заведение е имало предупредителна стачка в интервала от 14 - 27 октомври м. година и тя е била противозаконна за 36-ма от общо 42-ма ответници.

Предявените от управлението на лечебното заведение искове по отношение на доктор, четирима санитари и механик, са отхвърлени, защото стачката е оповестена в отбрана на ползите на медицинските експерти. Шестимата ответници са подкрепили стачните дейности на своите сътрудници, само че за тях законът не планува независимо право на предупредителна стачка от взаимност, гласи известие от пресцентъра на Окръжния съд.

Съдът приключва производството по импортираните искове за определяне незаконността на оповестената на 13 октомври м. година ефикасна стачка по отношение на всички 42-ма ответници и изяснява решението си с " настъпилия нов факт в хода на производството - провеждането в интервала от 10 до 21 ноември 2022 година на оповестената при подаване на исковата молба ефикасна стачка ".

" При това развиване на стачката надлежното практикуване на правото на иск от работодателя допуска оборване на към този момент извършената стачка, а ползата от определяне незаконността на единствено оповестената стачка отпада и производството по делото по този иск следва да бъде прекъснато ", написа в правосъдния акт.

Според съда в болничното заведение е съществувал групов трудов спор по отношение на размера на главните хонорари на медицинските експерти, който не е би решен по пътя на непосредствените договаряния. Ответниците са имали право да стачкуват, само че не са упражнили това право в сходство със Закона за споразумяване на груповите трудови разногласия (ЗУКТС), защото липсва решение за оповестяване на предупредителна стачка с нормално болшинство от работещите в сдружението. За годно взето решение е било належащо единодушието на 259 чиновници на МБАЛ - Добрич.

Решението на Окръжния съд в Добрич предстои на обжалване пред Апелативен съд - Варна в двуседмичен период от съобщаването му на страните. Частта, с която производството по делото е прекъснато, може да бъде обжалвана в едноседмичен период.

Делото бе формирано по искова молба на Многопрофилната болница за интензивно лекуване (МБАЛ) в Добрич, с която в началото бяха предявени искове против 136 медицински експерти за определяне незаконността на оповестената от тях на 13 октомври м. година ефикасна стачка и провеждана предупредителна стачка. Впоследствие управлението на МБАЛ - Добрич поетапно отдръпна исковете против по-голяма част от чиновниците и на последното съвещание броят на ответниците понижа до 42, напомня Българска телеграфна агенция.

Според управлението на лечебното заведение не е налице групов трудов спор по смисъла на ЗУКТС; то не е известено документално за настояванията на медицинските специалисти; последните не са провели договаряния с него преди началото на стачката; няма и съответно взето решение за оповестяване на стачка с нормално болшинство от работещите в болничното заведение.

Ответната страна смята, че има групов трудов спор, почнал през юни м. година, защото управлението на МБАЛ - Добрич не е спазило одобрената от министъра на опазването на здравето методика за образуване на трудовите хонорари. По думите на адв. Детелина Симеонова на 12 октомври медицинските експерти са насрочили не протестни, а протестни дейности по Закона за митингите, манифестациите и митингите. " Само стачките могат да бъдат предмет на дело по член 17 от Закона за споразумяване на груповите трудови разногласия ", добавя тя, по тази причина " считаме, че няма предмет на това дело ".

Разговорите за групов трудов контракт (КТД) започнаха на 20 юни м. година Синдикатът на българските медицински експерти (СБМС) напусна договарянията на 23 септември, а на 12 октомври се отдръпна и Автономната работническа конфедерация. Впоследствие, на 14 октомври, двете организации започнаха предупредителни протестни дейности по един час дневно с искане възнагражденията на медицинските експерти да доближат равнищата на отрасловия КТД.

На 20 октомври управлението на МБАЛ - Добрич и Конфедерацията на труда (КТ) " Подкрепа " подписаха съглашение за КТД, според което от 1 ноември главната заплата на медицинските сестри стана 1125 лв., по отношение на 820 лв. през юни и 1025 лв. през август, на санитарите - 920 лв., по отношение на 710 лв. по-рано, а на лекарите - 1430, по отношение на 1025 лв.. Тогава изпълнителният шеф на лечебното заведение доктор Георги Желязков разяснява, че достигането на отрасловите стойности изисква нарастване на главните заплати " от порядъка на 93 % ", която би довело болничното заведение до неплатежоспособност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР