Папа Франциск призова за забрана на смъртоносните автономни оръжия, когато

...
Папа Франциск призова за забрана на смъртоносните автономни оръжия, когато
Коментари Харесай

Папата призова Г-7 за забрана на смъртоносните автономни оръжия


Папа Франциск прикани за възбрана на " смъртоносните самостоятелни оръжия ", когато приказва на срещата на върха на водачите на Г-7 в Италия за заплахите, които крие изкуственият разсъдък.

" В светлината на нещастието, която съставляват въоръжените спорове, е незабавно да се преразгледа създаването и потреблението на устройства като по този начин наречените " смъртоносни самостоятелни оръжия " и в последна сметка да се забрани потреблението им ", сподели папата.

" Това стартира от ефикасен и съответен ангажимент за въвеждане на все по-голям и подобаващ човешки надзор. Никоя машина не би трябвало в никакъв случай да избира да отнеме живота на човешко създание ", сподели той.

Франциск, първият глава на Католическата черква, който в миналото е участвал на срещата на върха на Групата на седемте, неведнъж е осъждал оръжейната промишленост и тези, които съгласно него печелят от войни и гибел.

Изкуственият разсъдък към този момент се употребява на бойното поле и навлизането му в актуалните военни дейности поражда угриженост по отношение на рисковете от ескалация и ролята на индивида при вземането на решения.

ИИ е потвърдил, че е по-бърз, само че не безусловно по-безопасен или по-етичен, а създаването на оръжейни системи, които могат да убиват без човешка интервенция, слага етични и правни провокации.

Франциск съобщи пред водачите, събрали се в южната италианска област Пулия: " Изкуственият разсъдък е по едно и също време трогателен и заплашителен инструмент ".

" Ще обречем човечеството на бъдеще без вяра, в случай че отнемем на хората способността да вземат решения за себе си и за живота си, като ги обречем да зависят от избора на машините ", предизвести той.

В петък Г-7, в която членуват Англия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединени американски щати, съобщи, че ИИ " може да играе решаваща роля за поощряване на напредъка и развиването на нашите общества ".

" Признаваме въздействието на ИИ върху военната област и нуждата от рамка за отговорно развиване и потребление ", обявиха водачите в проектоизявление, забелязано от Агенция Франс Прес.

На стратегическо равнище ИИ ще изготвя модели на бойните полета и ще предлага по какъв начин да се реагира на офанзиви, може би даже с потреблението на нуклеарни оръжия.

" Трябва да осигурим и опазим пространство за подобаващ човешки надзор върху изборите, направени от стратегиите за изкуствен интелект: от това зависи самото човешко достолепие ", сподели Франциск.

Аржентинският понтифекс приказва след поредност от двустранни срещи, в това число с президента на Украйна Володимир Зеленски, френския президент Еманюел Макрон и канадския министър председател Джъстин Трюдо. | БГНЕС

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР