Земеделският министър Георги Таков пое ангажимент в най-кратки срокове да

...
Земеделският министър Георги Таков пое ангажимент в най-кратки срокове да
Коментари Харесай

Земеделският министър разпореди пълна проверка на Агенцията за борба с градушките

Земеделският министър Георги Таков пое ангажимент в най-кратки периоди да сътвори организация за огледи и да се изготвят протоколи за пропадналите площи, потърпевши от градушката. Парите за погашение на компенсациите са налични в бюджета и ще бъдат изплатени в най-кратки периоди , съобщи министърът в община Нова Загора, където дружно с министъра на превоза и известията Георги Гвоздейков организираха среща с кмета на общината Галя Захариева .

Двамата министри са част от държавния действен щаб, който работи за превъзмогване на последствията от градушките в цялата страна, оповестиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). 

Тахов изясни, че подпомагането обгръща обезпечаване на плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури, тютюн, зърнени и маслодайни култури. " Максималният размер на подкрепяне е до 70% от цената на застрахователната награда при плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн, и до 50% при зърнени и маслодайни култури " , посочи той.
 Дъжд след градушки в Западна и Централна България Обновена
Дъжд след градушки в Западна и Централна България

Бедствено състояние в Казанлъшко, Нова Загора, Рибарица и Главиница

По предварителни данни са наранени към 4 600 ха в землищата на селата Караново, Брястово, Кортен, Съдийско поле, Коньово, Омарчево. Съдиево, Езеро, Полско Пъдарево, Питово и град Нова Загора.

Той прикани хората да си подадат заявките, като сподели, че срокът е до 31.07.2024 година След всички подадени заявки, ще стана ясно и тъкмо какъв брой са засегнатите площи. 

" Всеки един аграрни собственик може да се възползва от държавната помощ за компенсиране на вредите по земеделските култури от неподходящи климатични условия. Трябва да има 100 % пропаднали площи, а подпомагането се дава под формата на директни помощи, като тя е в размер на до 80 % от действителните разноски ", стана ясно от думите на служебния аграрни министър. 

По-късно министър Тахов посети землището на село Езерово, с цел да огледа вредите по насажденията от градушката.
 Съюз желае отново Гаранционен фонд за вредите в земеделието
Съюз желае отново Гаранционен фонд за вредите в земеделието

Фондът би трябвало да работи при градушка, наводнения и суша

На посещаване в Нова Загора беше и изпълнителният шеф на Изпълнителната организация " Борба с градушките "   Валери Ценов.

Той означи, че над 1100 ракети са изстреляни от ракетните площадки на Изпълнителната организация " Борба с градушките " в Южна и Северна България през миналите две денонощия.

По думите му, градоносният облак, който аргументи градушката през последното денонощие, е тръгнал от региона на Драгоман, след което е достигнал до Ботевград и оттова се е насочил на изток по протежението на Стара планина, където обработката му със самолетен прийом не е била допустима.
 Силна стихия нанесе вреди в Ботевградско
Силна стихия нанесе вреди в Ботевградско

Участък от пътя Мездра - Ботевград е затворен поради паднали камъни

По градоносния облак са изстреляни 196 ракети от 19 площадки на командните пунктове в село Тъжа, област Стара Загора и село Старо село, област Сливен. Във връзка с продължаващите стихии и градушки на територията на страната през днешния ден единствено за 7 часа са изстреляни близо 900 ракети. От началото на дейния сезон по градозащита, който започва на 10 април, са изстреляни 9990 ракети, а за същия интервал на предходната година са изстреляни 5500 ракети.

Стана ясно още, че Георги Тахов е разпоредил дирекциите " Инспекторат " и " Вътрешен одит " към МЗХ да извършат цялостна инспекция на Изпълнителната организация " Борба с градушките " . Земеделският министър е безапелационен, че нищо няма да бъде спестено, в случай че бъдат установени някакви нередности с наличностите и типове ракети, както и тяхната успеваемост. Тяхов сподели още, че резултатите от инспекцията ще бъдат оповестени обществено.

По-късно той огледа на място вредите от градушката по насажденията в землището на село Езерово.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР