Десницата получи тежък удар на последните избори. Дясното е в

...
Десницата получи тежък удар на последните избори. Дясното е в
Коментари Харесай

Валерия Велева: Десницата - изхабена и провалена, по пътя на Костов

" Десницата получи тежък удар на последните избори. Дясното е в разпад. Хората с дясно мислене не са изчезнали. Те не могат да бъдат излъгани, само че понесоха прекалено много разочарования ".
Ако си мислите, че тези думи са разбор за днешната обстановка - грешите.
Тежката оценка е на Петър Стоянов и е... отпреди тъкмо 11 години!

 

На 25.05.2013-а след следващото проваляне на Съюз на демократичните сили и пред картината от тоталния разпад на синята концепция Петър Стоянов споделя: " Иван Костов е главният провинен за разпада на дясното у нас ".И добавя: " Дори някоя от десните партии да бе съумяла да прескочи прага от 4%, това щеше да е безпредметно. Какво, в случай че ДСБ бяха вкарали 12 или 13 депутати? Щеше да има значение единствено за техните персонални ползи, само че нямаше да бъде реализирано нищо с политическа вероятност. Избирателите нямаше да получат нищо ".

ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ДЕСНИЦАТА ПАК НИЩО НЕ ПОЛУЧИХА

Е, 11 години по-късно - гласоподавателите на десницата отново нищо не получиха. Просто шамаросаха за следващ път водачите си, с цел да валидират тоталната злополука на десницата. Формациите на наследниците на Костов - Атанас Атанасов, приватизирал ДСБ, Христо Иванов - унищожил " Да,България ", Петър Москов с неговия КОД и неизкласилата " Синя България " просто изчезват от политическата карта, загробвайки дясната вероятност пред България.

Истината е, че след Костов, който унищожи Съюз на демократичните сили, от недрата на което се народиха десни сектански клубове, нарекли се партии, за да удовлетворят " персоналните ползи " на своите вождове, дясното е в непрестанен разпад и крета в границите на неугледните 4-7%. Това е някаква поличба! Правенето на разнообразни " десни сглобки " от някогашни сини величия за прескачане на 4-процентовата преграда, не съумя да " примами " доверието на десните гласоподаватели, камо ли да вдигне онази шеметна синя вълна от зората на прехода. " Борбата за оцеляване в никакъв случай не може да накара хората да гласоподават. То е срамно нещо ", сподели им тогава Стоянов.
И в случай че въпреки всичко в последните 15 години след ерата на Костов някоя от тези партии успяваше да се добере до властта, то това бе постоянно и единствено в ролята на патерица. По-конкретно - на Бойко Борисов, който пък бе ухажван от десните поред - от Костов до Атанасов и Иванов.

ГРЕХОВНИ СЪЮЗИ И БРАЧНИ ПРЕГРЪДКИ

През цялото това време дясното в България правеше " греховни съюзи ", все за нечие себеуреждане, до момента в който най-после Христо Иванов и Атанас Атанасов се прегърнаха в съдружното държавно управление на Кирил Петков даже с Българска социалистическа партия, а след това легнаха в скута на самия Делян Пеевски, погазвайки заклинанията си за " праволинейност в политиката ". Акостирането на лодката на Христо Иванов на " Росенец " бе маскарад на безочието, последвано от измекярство и опортюнизъм в геополитически подтекст.
През лятото на 2020 година десните паднаха ритуално на колене на плочника пред президентството, отправяйки горещи молби към " левия " Радев да ги избави от " десния " Борисов.

 

Апотеоз на безспорната непоследователност на градските жълтопаветници бе поддръжката им внук на някогашни висши Държавна сигурност фунционери на тоталитарната власт да стане кмет на София.

 

Тогава в до болежка искрено писмо някогашният финансов министър Муравей Радев им написа: " Вие, днешни по този начин наречени десни водачи. Питам ви - по какъв начин не ви е позор? Толкова ли ви домиля за власт и популярност? Толкова мощно ли ви примами управническият мираж, че изхвърлихте на боклука правила, хрумвания и родова памет... Как не ви е позор да оферирате на достоверните десни хора в София претендент за кмет от кърваво червен жанр принадлежащ към върхушката на Държавна сигурност "... Днес тези хамелеони удрят следващото дъно с общата Държавна сигурност кандидатура за софийски кмет.

 

Но, кой ти гледа родова памет, когато става дума за власт! 


Съешаването им с " шарлатаните " и всички безумия на " сглобката ", които трябваше да легитимират, с цел да употребяват власт, докара до днешния резултат - от тогавашната синя карта на България, дясното е останало в три общини, две от които са Хитрино и Грамада, " които изрично се оформят като центрове на демократичната общественост ", по сарказма на Томислав Дончев.  
И до Ицо Хазарта като представител на българската дясно-либерална общественост в Европарламента!

ХРИСТО ИВАНОВ - ПРОВАЛЕН И ВЕЧЕ НЕНУЖЕН

Вече никой не си спомня историческата заслуга на десните сили в България  - че те точно направиха прехода ни към народна власт и насочиха България към евроатлантизма. Защото всичко като позитиви, очаквания и фантазии беше пропиляно от последвалата убийствена лидеромания, гарнирана с вражди и крамоли. " Станахме очевидци на блъскане за 4% и битка за оцеляване, което е срамно упражнение с личен темперамент " - изтъквам неслучайно още веднъж Стоянов отпреди 11 години,  защото това важи и за сегашната обстановка.

 

Този трагичен цикъл на дясното у нас приключва през 2024-а с една брутална конституционна промяна, скроена по облик и сходство на Христо Иванов, която безусловно изправи страната пред конституционна рецесия.

Спомняте ли си, че тъкмо преди година, на 4 юни 2023-а, Христо Иванов обоснова измененията в Конституцията като " рестарт на парламентарната република " и " нов политически мини преход ".После, когато наложените от него конституционни промени в действителност блокираха парламентаризма, същият Христо Иванов се изшмули в амнезията си, че не помни  кой е предложил поправките.

 

Днес оставката му, която всички приветстват като честен акт, е доста закъсняла, тъй като занапред България има да страда, поради конституционната какафония, която този неуспешен правист сътвори. След избори с пагубен резултат оставката постоянно значи виновност - щеше да е героизъм, в случай че се беше отдръпнал доста по-рано, въпреки и без аплодисменти. Христо Иванов абдикира откакто унищожи и Демократична България, и конституцията. Истината е, че ръководителят на " Да, Бъгария " си потегля откакто към този момент стана непотребен на външния фактор, тъй като и в посолствоТО прозряха на какъв нефелен политик са заложили. Изхабен, безпринципен и тотално провален Иванов се завлачи по пътя на Костов и другите десните водачи към политическото сметище.

ДЯСНОТО ПРОСТРАНСТВО СВОБОДНО, КОЙ НАСТЪПВА

Хората с дясно мислене не са изчезнали, просто водачите им се провалиха. И тъй като политиката не търпи празни пространства в тази освободена територия навлиза Движение за права и свободи и Делян Пеевски, който се трансформира освен в представител на евроатлантизма, само че и, за изненада на мнозина, в негов съответен бранител. Всички позиции, които десните водачи трябваше да отстояват,  на процедура те ги преотстъпиха на Пеевски и по този начин му дадоха опция той да се трансформира във водеща фигура на прозападните, реформистки настроения у нас, а с него и цялото Движение за права и свободи да се сложи във фундамента на западната демократична десница. Кой от десните водачи, да вземем за пример реагира на държанието на Радев в Рига, който направи стратегически завой във връзка с българската външна политика?  И Христо Иванов, и Атанасов и другите в дясно като че ли го проспаха. 

 

РЕВОЛЮЦИЯ В МИСЛЕНЕТО ИЛИ КЪМ ПОРЕДНОТО ДЪНО

 

Избори'2024 нанесоха разгромяващи удари върху остарялото ляво и дясно в България. И левицата, и десницата се оказаха  неподготвени за новата вълна политики и политици, които световната промяна постанова. Всички схващат, че би трябвало съществена смяна, казусът е, че водачите и в ляво, и в дясно не знаят по какъв начин да я създадат, тъй като мисленето им е аналогово. Всички приказват за полезности, за обединяване, за връщане на нормалността в живота на хората, за градивни политики - само че това си остава единствено на хартия, в кухи програмни документи, които никой не чете, камо ли да следва.

 

Не промяна, гражданска война в мисленето би трябвало.

Иначе, Муравей Радев им го написа - към следващото дъно!

Без останки от почитание.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР