Очаква се днес от Продължаваме промяната – Демократична България“ да

...
Очаква се днес от Продължаваме промяната – Демократична България“ да
Коментари Харесай

Инфарктни часове! ПП–ДБ с безпрецедентно решение, внасят законопроекти за реформа в службите

Очаква се през днешния ден от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ да внесат законодателните си оферти за промени в службите за сигурност. Това съобщи съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков в петък предходната седмица във видеоизявление, оповестено в обществените мрежи. Идеята е военното и цивилното разузнаване за бъдат слети в Единна разследваща работа.
Срещу това предложение се оповестиха ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи с претекст, че това не трябва да се случва във време, в което се води война в Украйна, предава БНР.
В знак на митинг другият съпредседател на ПГ на Политическа партия Демократична България Атанас Атанасов подаде оставка от председателския пост в Комисията за надзор над службите.
Измененията са в два закона – за ръководство и действие на системата за отбрана на националната сигурност и за Националната работа за защита, потвърдиха за БНР източници от групировката.
Едно е несъмнено на този стадий обединяването на военното и цивилното разузнаване в Единна разследваща работа се отсрочва. Причината е неналичието на поддръжка, откакто от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи обявиха, че такава дълбока смяна не е удачна в обстановка на война в Украйна.
Променя се механизмът за назначение на ръководители. Сега те се оферират от държавното управление, а президентът издава декрет. Предлага се в Държавна организация „ Разузнаване “ още веднъж държавното управление да номинира, само че те да бъдат гласувани от Народното събрание след обществени чувания в комисии. В работа „ Военна информация “ се позволяват две благоприятни условия – когато шефът е граждански и когато е боен, назначението ще се прави по друг метод – с гласоподаване в Народното събрание в единия случай, и с декрет на президента, в другия.
Въвежда се мандатност на заемане на поста. Предвижда се и засилен парламентарен надзор от отрасловата комисия за надзор над службите.
Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов упорства за увеличение на финансирането на оперативната активност на службите.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР