И БСП поиска от президента Радев третия мандат и се

...
И БСП поиска от президента Радев третия мандат и се
Коментари Харесай

И БСП поиска от Радев третия мандат, обявиха се за балансьори

И Българска социалистическа партия изиска от президента Радев третия мандат и се разгласи за балансьор при възможни договаряния за сформиране на пробългарско държавно управление.

 

Това разгласи краткотрайният ръководител на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров, който води делегацията на столетницата на консултациите при президента.

 

Зафиров още веднъж акцентира, че решението на политическите органи на Българска социалистическа партия е да не се поддържа държавно управление нито на ГЕРБ, нито на Движение за права и свободи.

 

Кабинет на националното избавление и националното единодушие, такава формула разгласи ръководителят на ПГ на Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов.

 

По време на срещата Атанас Зафиров внимателно подсети, че точно те са издигнали кандидатурата му за държавен глава.

 

 

Румен Радев посрещна Българска социалистическа партия с думите, че те са най-старата, систематична партия, с богат парламентарен опит, и ги попита по какъв начин гледат на опциите за излизане от политическата рецесия.

 

Зафиров, който краткотрайно пое водачеството на Българска социалистическа партия до есента, когато ще се организира конгрес на партията, съобщи, че Българска социалистическа партия се отнасят отговорно към обстановката. Заедно с него бяха водачът на парламентарната група на Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов, евродепутатът Кристиян Вигенин и двама депутати от групата. Досега Радев даваше третия мандат на Българска социалистическа партия, само че в 49-ото Народно заседание промени на традицията си и го връчи на " ИТН ".

 

" Идваме на тази среща със самочувствието на политическата мощ, която излъчи и поддържа печелившата президентска кандидатура. Това е реалност, който не търпи тълкования ", сподели Зафиров пред Радев. 

 

Той акцентира, че президентът ще реши на кого да връчи третия мандат, само че да знае, че от Българска социалистическа партия може да чака рационална и национално виновна позиция и деяние. Според Зафиров България се намира в ужасяваща политическа рецесия, която рискува да прерасне и в конституционна. По думите му става въпрос за рецесия на доверие в българските институции и най-много към парламентаризма.

 

Българска социалистическа партия оповестиха въпроса за първия и втория мандат за привършен, само че споделиха, че при третия мандат може да бъде изработен опит за експертен кабинет.

Атанас Зафиров заключи, че пред Българска социалистическа партия има две благоприятни условия: да бъдат странични наблюдаващи на протичащото се, в комфортна роля на съпротива, от която нищо не зависи. Вторият вид е да се опита да вземат участие в процесите и да бъдат реалисти за резултатите от изборите.

 

" По време на консултациите се обрисуваха няколко вероятни метода за разплитане на политическия възел - от държавно управление на малцинството, през експертно програмно държавно управление и от през днешния ден предлагането - ясно изразена анти ГЕРБ-СДС коалиция ", сподели президентът Румен Радев при започване на консултацията.

 

" Имам към 15 такива тефтерчета от безкрайните диалози при консултациите, които водихме тези две години, което е илюстрация на тази ужасяваща политическа рецесия, в която се намира сега българското общество. Това на първо място е рецесия на доверие. Кризата на доверие ясно се илюстрира с ниската изборна интензивност ", акцентира Атанас Зафиров.

 

Той разяснява комплицираната геополитическа обстановка и напрежението със Северна Македония на фона на изразена изразена антибългарска изразителност.

 

" В тази тежка обстановка пред нас има два пътя - единият път е доста комфортен да бъдем странични наблюдаващи на това, което се случва, да заемем комфортна роля на съпротива, от която нищо не зависи.

Другият път е да се опитаме да участваме в тези процеси, като сме реалисти и сме наясно с резултата, който получихме на тези избори. Нашите групови органи са безапелационни - с ГЕРБ няма да участваме под никаква форма с никакво ръководство.

Понесохме мъчително тези резултати на фрагментиране на лявото политическо пространство. Започнахме нашата смяна на консолидация в лявото.

В същото време като партия с огромен опит сме длъжни да предложим по-различен метод. Продължаваме да считаме, че сега изборите не са положително решение и би трябвало да работим за образуване на една рационална пробългарска изпълнителна устойчива българска власт. Имаме зрелостта да бъдем проводник на подобен разговор и балансьор на тази комплицирана обстановка ", сподели още Зафиров.

 

Длъжни сме да предложим друг метод. Продължаваме да считаме, че изборите не са положително решение и би трябвало да работим за образуване на една рационална и пробългарска изпълнителна власт. Имаме смелостта да се опитаме да сме проводник на един подобен разговор и балансьор в тази комплицирана обстановка ", сподели Зафиров.

Той посочи, че Българска социалистическа партия са си създали изводите от фрагментирането на лявото пространство и по тази причина към този момент е започнал развой по консолидиране на левите сили.

 

Борислав Гуцанов добави, че всичко казано от Зафиров е било подкрепено на съвещание на изпълнителното бюро на партията по-рано през днешния ден.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР