Сигнал за внезапно повишаване на нивото на р. Въча е

...
Сигнал за внезапно повишаване на нивото на р. Въча е
Коментари Харесай

Извънредна ситуация край Кричим: Внезапно се повиши нивото на р. Въча, едва не погълна рибари

Сигнал за ненадейно повишение на равнището на р. Въча е постъпил от Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ в община Кричим в 17 часа и 10 минути през днешния ден. Той касае високи води след град Кричим до село Куртово Конаре, община Стамболийски, предава Марица.
Сигналът е постъпил на зеления телефон и в него се твърди, че е имало заплаха за живота на риболовци, които са били в реката. С писмото от Басейнова дирекция задължават кмета на община Кричим да предприеме своевременни ограничения за превантивна отбрана и за известяван на популацията за опцията за ненадейно повишение на равнището на река Въча.
„ Уведомявам популацията на Кричим и това по поречието на река Въча за заплахата от високите води посредством електронните и обществени медии “, съобщи кметът на община Кричим Атанас Калчев. Той обаче е заинтригуван от писмото на Басейнова дирекция, което идва в края на работния ден в петък преди почивните дни и вменява задължения на кмета, които не са от неговите пълномощия.
„ НЕК, откакто подхващат изпускания, каквато е била практиката досега, е трябвало да уведомят съответните кметове на общини за графика, по който ще случва изпускането и съответните часови диапазони на високи води “, сподели още Атанас Калчев.
Кметът на община Кричим прикани виновните държавни институции също да вземат отношение по тематиката за безконтролното изпускане на води.
„ Припомням на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ и другите институции, че кметът на Кричим не ръководи НЕК, изпускането и преправянето на вода и графиците за изпускане на води. Всичко това се управлява по закон от Министерството на околната среда и водите. “, сподели още кметът на Кричим Атанас Калчев.
Информация за водните стоежи и количества в р. Въча, преди гр. Кричим е обществено налична на интернет страницата https://plovdiv.meteo.bg/krichim/ и данните от нея обезпечават публичен достъп до действително ежечасно водно количество в коритото на р. Въча, като същата се обновява на всеки час.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР