Естрадната легенда Маргарита Радинска, по която са въздишали десетки меломани

...
Естрадната легенда Маргарита Радинска, по която са въздишали десетки меломани
Коментари Харесай

Сълзите не спират! Ето от какво е починала естрадната легенда Радинска

Естрадната легенда Маргарита Радинска, по която са въздишали десетки меломани през 60-те и 70-те години, е издъхнала след интервенция на гръбначния дирек, оповестява „ Телеграф “.
От известно време тя се придвижвала мъчно, а неотдавна почувствала мощни болки в кръста. Отишла на доктор да я прегледат, а докторът е бил безапелационен: „ Веднага за интервенция “. Съгласила се, всичко минало добре, а след интервенцията я преместили в реанимацията, където повече не се събудила. „ Гответе се за най-лошото “ – предизвестили докторите сина й Ангел Заберски и щерка й Маргарита Заберска. И то се случило на 5 юни 2024 година сутринта.
Великден
Наследниците на 78-годишната певица желали да провеждат изпращането в последния й път през уикенда, с цел да имат задоволително време да приготвят опелото, само че се оказало, че всички часове са заети и само в петък е допустимо. Затова през днешния ден от 12 ч. на обед другари и фенове ще могат да си вземат последно довиждане с Маргарита Радинска в обичаната й черква „ Св. св. Кирил и Методий “ зад 6-о РПУ в столичния квартал „ Красно село “, където живееше наоколо. Погребението ще се състои идната седмица в Централните софийски гробища при тленните остатъци на обичания й – композитора Ангел Заберски, който си отиде на 11 юни 2011 година „ За Великден се чухме последно. И тогава беше в болница, само че за друго. Тя страдаше и от диабет. Уж беше по-добре, само че лежеше. Иначе беше радостна. А последно й бяхме на посетители през март дружно с Мила Николова, изпълнителка на старинни романси. Ние бяхме една компания музиканти, събирахме се всеки петък на Руски монумент и ходехме в една близка сладкарница да се забележим, само че някои от тях починаха към този момент и оредяха сбирките ни “, описа пред „ Телеграф “ певицата Мими Николова, която е първата победителка на „ Златният Орфей “.
Брошка
На 9 декември 2020 година Маргарита Радинска чества 75-годишния си празник, а малко преди този момент бе последната й обществена поява. По случай юбилея си тя получи премия „ Златно перо “ за приноса си в българската просвета. „ Аз я заведох на Ларгото за церемонията, защото тя не знаеше даже къде се намира. Много се зарадва на признанието и красивата брошка. След това отидохме в нашата квартална сладкарница да почерпи с кафе и сладкиши “, показа колежката й Мими Николова, която получи своето отличие предната година. Тя е близка с Радинска от млади години. „ Беше доста хубава, с едно фино кръстче. Като бях омъжена за Иван Стайков, ни идваха на посетители с Ангел Заберски, дори още не бяха женени тогава. Мисля, че сме работили единствено един път в една обща стратегия в ресторанта на НДК дружно с Борето Гуджунов. Бебо Куюмджиев я организираше, по десетина песни пеехме. Засичали сме се и на морето, пеехме на Слънчев бряг, само че не в една стратегия “, прибавя още изпълнителката на „ Когато луната изплува “ и „ Замълчи, замълчи “.
Юбилей
Около юбилея се състоя и последният телефонен диалог на Маргарита Радинска с „ Телеграф “. Още от 80-те, когато последователно слиза от сцената, тя се отдръпва от светлините на прожекторите и отхвърля всевъзможни изяви и изявленията. През 2020 година певицата съобщи, че изцяло е не запомнила за музиката. „ О, какво беше това “ – възкликна тя на въпроса дали от време на време си пее у дома. Няколко генерации я помнят главно със златния й шлагер „ Кукла на конци “. „ Това е непозната ария, на която направихме български текст, а аранжиментът е на мъжа ми. Но имам по-големи шлагери. Хората несъмнено помнят тази поради заглавието “, изясни звездата. Друго нейно незабравимо осъществяване е испанската ария „ Адиос, мучачос “ от третия епизод на паметния сериал „ На всеки километър “. След загубата на брачна половинка си тя живееше сама в жилището в столичния квартал „ Бъкстон “, където е съседка с друга музикална легенда – Лиана Антонова, и двете се виждали понякога. Маргарита тъгуваше за обичаната си котка – сиамката Лейди. Синът й, който е измежду най-хубавите ни джаз пианисти, живее в къщата им в Банкя с приятелката си, а дъщерята е със фамилията си в настрана жилище. От нея е и единственият й внук Адриан, който към този момент е на 16 година „ И двете ни деца се занимават с музика, само че той няма по какъв начин, защото е аутист. Ежедневието ми е еднакво като на всички хора на моята възраст – виждам доста телевизия, излизам понякога, само че виждам да се прибера, преди да се е мръкнало “, показа още музикалната фаворитка.
Наричала мъжа си „ другарю Заберски “
Младата певица Маргарита Радинска и към този момент наложеният композитор Ангел Заберски се срещат в Студията за естрадни реализатори, където тя е измежду признатите да се образоват на тънкостите в музикалната специалност, а той измежду преподавателите.
Маестрото е приключил оперно пеене, само че се изявяваше най-вече като композитор и като възпитател. “Връзката ми с Ангел Заберски датира от 9 декември 1964 година, а бракът ми от февруари 1968 година ”, разкрива в Маргарита Радинска. Това значи, че е станала интимна с преподавателя си на първия си студентски празник в Студията. За дългия сватбен живот Маргарита не се е научила да се обръща към брачна половинка си с дребното му име. Не можела да назова “Ангеле ” професора си, към който се обръщала с почитаемото “другарю Заберски ”. Преминала непосредствено на “чедо ” или “чеденце ”, спомня си с малко горест през днешния ден певицата. Когато бе още жив, маестро Заберски разказваше: “Оженихме се с огромна обич. Маргарита е доста добър и рационален човек. Точно такава ми е нужна, с цел да пребивавам и работя умерено. Тя е предана брачна половинка и майка. Подреден човек е, с високо схващане за отговорност и дълг ”.
Прави възторг в Куба с Данчето Христова
Маргарита Радинска е родена в Габрово на 9 декември 1945 година Израства в музикално семейство – татко ѝ е хоров диригент. Семейството се реалокира в София и там певицата приключва гимназия. Първата ария, която записва в Радиото, се назовава „ Ноктюрно “ – музика Ангел Заберски, текст Вера Шиварова. През 1966 година Маргарита Радинска дебютира на състезанието „ Песни за българското Черноморие “ (от 1967 година e преименуван на „ Златният Орфей “) с песента „ Черноморка “, още веднъж комбинация на Заберски. Първите си концертни изяви реализира с ЕОБРТ (Eстраден оркестър на Българското радио и телевизия), оркестър „ Балкантон “ и оркестър „ София “, на който е солистка в интервала 1966-1970 година Работила като щатна певица в Естрадата на Българска народна армия в интервала 1976-9 година Лауреат е на доста български и интернационалните състезания, измежду които „ Златният елен “ в Брашов в Румъния, Варадеро в Куба и други През 1967 година с оркестър „ Балкантон “, управителен от Димитър Ганев, и с други наши поп артисти, гастролира с голям триумф в Куба. Тогава е и първият гастрол в страната на Фидел Кастро и на примата Йорданка Христова, а дружно с тях са още Бисер Киров и Маргарита Димитрова. През 1978 година печели първа премия на „ Златният Орфей “ с песента на Ангел Заберски и Орлин Орлинов „ Бяло крило “, а при започване на 80-те слиза от сцената едвам 35-годишна.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР