Има престъпления, които трудно се забравят. Те са като белези,

...
Има престъпления, които трудно се забравят. Те са като белези,
Коментари Харесай

4 години след като закла децата си: Ето как Кристина от Сандански прие присъдата си

Има закононарушения, които мъчно се не помнят. Те са като белези, които съвсем в никакъв случай не зарастват. Сандански помни онази привидно елементарна есенна вечер на 19 ноември 2020 година До момента, в който освен градът, само че и страната настръхна от новината, че 34-годишната Кристина Дунчева е умъртвила по изключително нечовечен метод двете си деца. Тя лишила живота на 3-годишната си щерка и на 5-годишния си наследник в дома си в курортния град. Убийството е осъществено по изключително непосилен метод за убитите деца. На тях са им нанесени по над 30 прободно-порезни пострадвания, сочат направените след двойното ликвидиране съдебномедицински експертизи, предава Телеграф.
Процесът
За това извънредно закононарушение Окръжен съд – Благоевград, постанови на 3 юни т.г. най-тежката присъда на подсъдимата – пожизнен затвор без подмяна при първичен специфичен режим. Присъдата бе оповестена от петчленен състав с ръководител Атанас Маскръчки. Младата жена бе наказана да изплати обезщетение от 700 000 лв. плюс лихвите на бащата на децата Георги Трайков – компенсации за породени вследствие на закононарушението неимуществени вреди, изразяващи се в породени болки и премеждия от гибелта на децата му. Подсъдимата бе наказана да заплати направените в хода на досъдебното произвеждане разходи за движимости лица от 15 418,67 лева Тя би трябвало да заплати и 28 000 лева държавна такса върху почетения размер на гражданския иск.
Сълзи
При четенето на присъдата тя остана с наведена глава, а нейните близки се разплакаха. Делото се гледа при закрити врата. Процесът стартира в Окръжен съд – Благоевград, през февруари 2022 година, като на първото разпоредително съвещание 32-годишната жена припадна и се наложи намесата на незабавни медици. Тогава бащата Георги Трайков предяви цивилен иск за кръвнина от по 350 000 лева за всяко дете.
А до нещастието, която ще отеква още доста време в Сандански, се стигна след проблеми в връзките сред родителите, голям брой тъжби от нейна страна за домашно принуждение и липса на съответна реакция на институциите. Двамата живеели на фамилни начала в жилище в Сандански. От връзката им през 2015 година се ражда синът Васил, а две години по-късно – през 2017 година, дъщерята Ивон.
Жестокост
На съдбовния 19 ноември 2020 година Кристина и Георги още веднъж се скарали между тях. Жената останала сама в дома с двете си деца. Майката извадила от долап в кухнята три домашен ножа и ги насочила към децата. Първо нанесла удар в шията на 5-годишния си наследник, а по-късно на 3-годишната си щерка, след което траяла да ги наранява и най-после седнала до убитите си деца. Пристигналият на местопроизшествието екип на центъра за незабавна здравна помощ единствено установил гибелта на децата.
От заключението на движимостите лица по направената сложна съдебнопсихиатрична и психична експертиза се открива, че по време на незаконното действие Кристина Дунчева не е била в положение на физиологичен афект. При нея не се открива психологично заболяване или друго заболяване с изключение на личностно разстройство – прочувствено нестабилна персона. То не е психологична болест и не може да бъде приравнено към дълготрайно разстройство на съзнанието по смисъла на Наказателния кодекс. Дунчева има построена и съхранена психологична валидност, като може да взе участие пълноценно във етапите на наказателния развой и да носи наказателна отговорност, решиха лекарите. Тя бе настанена в затворническата психиатрична болница в Ловеч, където бяха осъществени експертизите. В рамките на самия развой бяха осъществени спомагателни сложни съдебнопсихиатрични и психични експертизи, които потвърдиха първичните, че младата жена не е невменяема.
Обжалване
Присъдата предстои на обжалване пред апелативен съд в 15-дневен период. „ Категорично ще апелираме постановената присъда. Първата съдебнопсихиатрична експертиза, направена незабавно след действието, откри, че Кристина е била в положение на безотговорност. Има и доста смекчаващи виновността условия. Нейната персона не е извънредно рискова, не е осъждана досега, по тази причина няма учредения за пожизнен затвор без право на подмяна. 7 одобрени имена направиха по различно искане съдебнопсихиатрична експертиза и тяхното умозаключение бе, че Кристина е работила в положение на кумулиран афект, че има психическо разстройство. Нейното заболяване не е същинско психическо заболяване “, съобщи за „ Телеграф “ юрист Райна Хаджиева, която е един от бранителите на Кристина Дунчева.
Според юриста Кристина мъчно се оправя в тежки житейски обстановки. Но за това тя няма виновност, защото по този начин се е родила. А към това би трябвало да се прибави и домашното принуждение, на което е била подложена Кристина от мъжа, с който живеела на фамилни начала.
„ Няколко месеца преди закононарушението тя е изпитвала мощна паника. Била е притисната от Георги Трайков да подпише съглашение, че родителските права се дават на нея, само че тя и децата ще живеят в дома на мъжа, където е била бита и измъчвана “, сподели още юрист Хаджиева. Доказано е с решения и на съда в Сандански, и на Окръжен съд – Благоевград, че е жертва на домашно принуждение.
Кристина е била в доста тежко положение на взривоопасен кумулиран афект, на дисоциативно разстройство. Според част от експертизите е била на ръба, на границата да не схваща какво прави и да не може да управлява постъпките си. Според отбраната й съдът не е взел под внимание психическото й положение сега на закононарушението.
Сега майката, лишила живота на двете си деца, е в пандиза в Сливен. Там ще чака новия правосъден развой.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР