Обвинителният акт беше внесен в Софийски военен съд през пролетта

...
Обвинителният акт беше внесен в Софийски военен съд през пролетта
Коментари Харесай

По-тежка присъда за ген. Кирчо Киров - 15 години затвор

Обвинителният акт беше импортиран в Софийски боен съд напролет на 2017 година, припомниха от прокуратурата.

Ген. Киров е упрекнат за това, че от 2007 година до 2011 година, като шеф на Национална разузнавателна служба, в съучастничество със собствен зависещ шеф, е присвоил от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в изключително огромни размери, равняващи се на повече от 5,1 милиона лв..

При първото разглеждане на делото, то стигна до последна инстанция, откакто и Военният съд в София, и Военно-апелативният осъдиха Киров 10 години затвор . Върховният касационен съд обаче върна процеса за ново разглеждане , заради позволени процесуални нарушавания при оценката на доказателствата, които са рефлектирали върху правото на отбрана на подсъдимия.

След като реши всички доказателства - събраните от военните следователи и прокурори в досъдебното произвеждане и откритите в правосъдното съвещание по време на правосъдното разследване, Софийският боен съд разгласи длъжностното заграбване като изключително тежък случай и наложи на ген. Киров 15 години отнемане от независимост и конфискация на половината от притежаваното имущество.

На съучастника на Киров - Димитър Лидарев - полковник от запаса и някогашен чиновник на Национална разузнавателна служба, военните магистрати постановиха присъда от 3 години "лишаване от независимост " с 5-годишен изпитателен период. По предписание на шефа си Кирчо Киров, Лидарев е изготвял подправените документи за изтегляне и отчитане на сумите и е получавал парите от касата на службата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР