Общо 16 756 тона отпадъци, сред които 7756 тона опасни,

...
Общо 16 756 тона отпадъци, сред които 7756 тона опасни,
Коментари Харесай

Прокуратурата шокира с инфо за боклука на Бобокови

Общо 16 756 тона боклуци, измежду които 7756 тона рискови, са открити при огледи, осъществени по отношение на формираното досъдебно произвеждане от Специализираната прокуратура против проведена незаконна група с присъединяване на длъжностни лица, по което обвинени са Атанас Бобоков, Пламен Бобоков, Красимир Живков, някогашен зам. министър на околната среда и водите, шефове на търговски сдружения и шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Това оповестиха от държавното обвиняване.

Отпадъците са открити в землищата на обитаеми места в четири области.

В землището на гр. Червен бряг, обл. Плевен, в силажна яма, и в с. Рупци, обл. Плевен, в септична яма, са били загробени общо 396 тoна рисков боклук, в землището на гр. Лом, обл. Монтана - 501 тона рисков боклук и в гр. Плевен - 9000 тона неопасен и към 5000 тона рисков отпадък; в землището на гр. Шумен - 751 тона рисков боклук и в землището на кв. Кремиковци, гр. София - 1108 тона рисков боклук.

Съгласно настоящото в Република България законодателство, всяко сдружение, което генерира рисков боклук, е длъжно в границите на една година да го изнесе отвън страната или да го съобщи за краткотрайно предпазване на друго българско сдружение, притежаващо позволение за следваща преправка и оползотворяване на отпадъка. За да внесе рисков боклук в Република България обаче, сдружението би трябвало да има издадена нотификация и да получи единодушие от Министерство на околната среда и водите на Република България, според Регламент №1013/2006г./ЕО/. От събраните към сегашния миг доказателства се открива, че обвиненият Красимир Живков е почнал да отхвърля издаването на такива известия и сдруженията, генериращи рисков боклук са били принудени да го предават за предпазване на избрани от него сдружения, които имат позволение да съхраняват подобен боклук на територията на страната.

От схемата се е възползвало и следеното от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков сдружение „ Монбат Рисайклинг “ ЕАД. Дружеството е имало построена рециклираща фабрика в гр. Монтана, където се преработват сярно-кисели батерии. В резултат на това оползотворяване се получават въпросните рискови боклуци, така наречен полиетиленов сепаратор, който остава след обработката на акумулаторните акумулатори и не предстои на спомагателна приложимост и би трябвало да се съхранява при специфични условия.

От събраните досега доказателства е открито, че един от обвинените е записал фиктивни сдружения за запазване на рисков боклук, някои от които са били финансирани от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков.

В хода на следствието е открито, че на 25.01.2018 година е бил подписан контракт сред „ Монбат Рисайклинг “ ЕАД и едно от фиктивните сдружения за оползотворяване на боклуци с код 19 12 11* (полиетиленови сепаратори, получени от оползотворяване на амортизирани сярно-кисели акумулатори). В осъществяване на този контракт през 2018 година „ Монбат Рисайклинг “ ЕАД е доставило на сдружението 635,28 тона рискови боклуци. Още толкоз са доставени от „ Монбат Рисайклинг “ ЕАД на друго сдружение, а на трето - 1465,11 тона боклуци, които са рискови.

Дружества от група „ Монбат “, следени от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков, регистрирани в Румъния, Италия и Сърбия са внесли на територията на страната огромни количества рискови боклуци, които били излъчени за предпазване на фиктивно записаните сдружения, които не са имали потенциал и благоприятни условия за предпазване и оползотворяване на боклуци, в това число и рискови.

До момента към наказателна отговорност по досъдебното произвеждане са привлечени 11 души. Те ще дават отговор за това, че в интервала от месец януари 2014 година до 28.05.2020 година на територията на Република България - област София, област Плевен, област Пловдив, област Русе, област Монтана, област Шумен, област Враца са взели участие в проведена незаконна група по смисъла на чл.93, т.20 от Наказателен кодекс за да правят в съгласие в страната закононарушения по чл.255, ал.1 от Наказателен кодекс, чл.353б, ал.1 от Наказателен кодекс чл.353в, ал.1 от Наказателен кодекс, чл.282, ал.1 от Наказателен кодекс.

Със съдействието на Евроджъст е основан взаимен екип за следствие сред Специализираната прокуратура и прокуратурата на Салерно, Милано и Флоренция в Италия. Наред с това е направена Европейска заповед за следствие до способената прокуратура в Република Румъния, която е призната от Дирекцията за следствие на проведена престъпност и тероризъм.

Оповестените данни, видео и снимков материал се дават на медиите след позволение от наблюдаващия прокурор на съображение на член 198, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР