Общественото одобрение за премиера Кирил Петков намалява, а процентът на

...
Общественото одобрение за премиера Кирил Петков намалява, а процентът на
Коментари Харесай

Алфа рисърч отчита рязък спад в доверието към правителството и премиера

Общественото утвърждение за премиера Кирил Петков понижава, а процентът на недоволните от държавното управление внезапно се усилва. Това сочат данните от изследване на " Алфа рисърч ", извършено в интервала 8 – 14 април измежду 1037 пълнолетни жители от цялата страна.

Проучването демонстрира спад в утвърждението (от 35% на 19%) и внезапен скок (от 23% до 48%) в неодобрението за активността на кабинета " Петков ".

" За по-малко от половин година от началото на мандата, поредицата от рецесии, външнополитическите провокации и вътрешнополитическите напрежения изправят ръководещите пред нуждата не просто да вземат бързи решения, само че да вършат и ясни ценностни избори. Размиването на идеологическите граници и в следствие, блокирането на редица значими решения, слага все по-сериозни трудности пред обединението, а този принцип на (без)действие среща все по-високо отрицание от хората ", показват от Алфа рисърч.



Според " Алфа рисърч " най-динамични през последните два месеца са настройките на партийните симпатизанти на обединенията от ръководещото болшинство. Експресно изследване за предаването " Референдум " на Българска национална телевизия от предходната седмица демонстрира, че зад обединението най-твърдо стоят гласоподавателите на Политическа партия и Демократична България, Българска социалистическа партия са поляризирани, а измежду Има Такъв Народ господства негативно отношение.

Одобрение господства само измежду симпатизантите на Политическа партия (70%). Сред последователите на Демократична България то спада до 51%, а измежду тези на Българска социалистическа партия до 38%. В резултат от бурното опълчване сред Има Такъв Народ и останалите членове на обединението при избора на гуверньор на Българска народна банка и разплащането на пътните поправки, най-рязко спада поддръжката за държавното управление измежду симпатизантите на партията на Слави Трифонов – до 25%.

Данните демонстрират, че позитивната настройка към Петков е спаднала от 35% на 19%, а негативните нарастват от 21% до 48%. през последните няколко седмици. Неодобрението за държавното управление пък се е нараснало от 23% на 48%.

" Амбивалентните позиции на държавното управление по редица значими тематики, които изискваха партиите в него да създадат безапелационен ценностен избор, се обрисуват като съществена причина за разминаването в настройките сред симпатизантите на ръководещите партии. През последните седмици към тях се прибавиха вътрешнокоалиционни несъгласия и личностни борби, които в допълнение ерозираха началната висока поддръжка за кабинета ", считат от " Алфа рисърч ".

Очаквания към държавното управление

Проучването демонстрира, че 46% от пълнолетните българи имат песимистични упования към възможностите на държавното управление да овладее настоящите рецесии.

Правителството продължава да бъде кредитирано с доверие главно във връзка с декларираните при започване на мандата задължения: 28% считат, че кабинетът ще успее да ограничи корупцията, 26% - че ще се оправи с възходящата инфлация, 22% имат вяра в упоритостта за модернизиране на стопанската система, 20% - в реализирането на правосъдна промяна.



Доверие, че обединението ще откри вярно решение за отпадане на ветото над Северна Македония за договаряния с Европейски Съюз декларират 19%. Други 17% чакат държавното управление да обезпечи различни на съветските енергийни доставки. Най-малко обаче, едвам 10 на 100, са оптимистите, че ще бъдат преодолени напреженията сред съдружните сътрудници.

Електорални настройки и рейтинг на политиците

По отношение на електоралните настройки е налице е обща наклонност към друго по активност разколебаване в поддръжката за ръководещите партии, консолидация измежду симпатизантите на ГЕРБ и готовност на коренен избор.

От " Алфа рисърч " акцентират, че записаните от изследването желания не са в действителна електорална обстановка.

Резултатите демонстрират, че ГРЕБ има поддръжката на 21.7% от решилите да гласоподават. Така групировката е първа политическа мощ и е с към 3 пункта преднина пред Политическа партия. Според " Алфа рисърч " главен фактор за това разбъркване е вътрешнопартийната консолидация. Макар да продължава да е един от най-остро подложените на критика партийни водачи, Б. Борисов резервира доверието на 19.1% от пълнолетните българи.



Втора позиция за Политическа партия с 18.4%, само че с отлив от 6.0 пункта за два месеца. По-значима е ерозията в персоналния рейтинг на премиера Кирил Петков (от 39% до 22.5%). Въпреки тази отрицателна наклонност той остава най-одобряван измежду партийните водачи.

Резултатите подреждат Българска социалистическа партия като трета политическа мощ с 10.2% поддръжка. На фона на отрицателния тренд към ръководещата коалиция, социалистите резервират симпатизантите си от последните парламентарни избори, а водачът им Корнелия Нинова – утвърждението на 18.3% от българите.

Мобилизацията на коренен избор дава подтик на националистите от " Възраждане ", които бележат най-силен растеж през интервала, достигайки 9.4%. Положителна е динамичността и в персоналния рейтинг на ръководителя на партията Костадинов (17.3%).

Движение за права и свободи получава нормалните си за неелекторален интервал 7.6% поддръжка, а водачът Мустафа Карадайъ утвърждението на 9.4% от гласоподавателите в страната.



По-слабо наранени от отрицателните трендове към ръководещите са " Демократична България ". Те стабилизират поддръжката си на ниво от 6.7%, а доверието в съпредседателите им варира в относително необятни граници: Христо Иванов – 15.8%, Владислав Панев – 8.5%, Атанас Атанасов – 7.1%.

Участващата в ръководството партия " ИТН " търпи основни електорални негативи. Подкрепата за него спада с 2.1 пункта спрямо февруари и все още е 4.5% от готовите да вземат участие в избори. Председателят на групировката Слави Трифонов се употребява с утвърждението на 13.5% от българите.

От " Алфа рисърч " акцентират, че значителен щрих и знак за евентуална динамичност в общата електорална картина е това, че 8.9%,заявяват, че биха дали своят вот за партия отвън посочените политически сили, а други 12.6% са подготвени да гласоподават, само че не са решили за коя групировка биха дали гласа си.

" Така, въпреки и все още да не се обрисува коренно друга управническа опция, един предполагаем предстоящ избор, може да създаде и много друго от в този момент записаното съответствие на силите ", акцентират от " Алфа рисърч ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР