Някои морски звезди се открояват повече от други, като изключително

...
Някои морски звезди се открояват повече от други, като изключително
Коментари Харесай

Огромна морска звезда с 19 пипала се хвана в капан за раци

Някои морски звезди се открояват повече от други, като извънредно рядката слънчогледова морска звезда, която се оказа в мрежите на американски риболовец.

Лий Лефър бил на лов за раци край крайбрежията на дребен остров в окръг Сан Хуан, Вашингтон. Когато извадил един от клопките, с изненада видял, че вътре нямало раци, а гигантска яркооранжева морска звезда с 19 пипала, споделя историята му телевизионният канал Fox News.

Лефър бил доста сюрпризиран от улова си, защото слънчогледовите морски звезди са извънредно редки, а и в последните няколко години популацията им в северозападната част на Тихия океан фрапантно е намаляла.

Според Международния съюз за запазване на природата (IUCN), слънчогледовите морски звезди (Pycnopodia helianthoides) са сериозно заплашен тип. IUCN пресмята, че популацията на морските звезди е намаляла с повече от 90% заради заболяване, довело до всеобщата гибел на морски звезди край тихоокеанския бряг на Северна Америка през 2013 година

Слънчогледовата морска звезда, уловена от Лефър, наподобява здрава, съгласно направената фотография. Тя е с всичките си 19 лъча и няма обезцветяване на кожата или лезии, каквито се срещат при болните човеци.

Fisherman catches 19-armed endangered starfish in crab trap: 'Making a comeback'
— Andy Vermaut (@AndyVermaut)
„ Улавянето на слънчогледова морска звезда беше евентуално доказателство, че те се завръщат “, споделя рибарят, който разказва срещата си с гигантския морски жител като " вълнуваща и красива ".

" Морските звезди са значима част от океанската екосистема и всяко доказателство, че те към момента са в близост, е добра вест ", прибавя мъжът.

Слънчогледовата морска звезда , е единственият тип от своя жанр и се счита за най-голямата морска звезда в света. Разперени, пипалата ѝ могат да доближат до над 1 метър, като възрастните човеци имат сред 16 и 24 крайника.

До 2013 година типът е необятно публикуван по североизточното крайбрежие на Тихия океан, само че през 2013 година е регистриран внезапен спад в популацията им и те се трансформират в сериозно заплашен тип. Причината за това е мистериозна болест, наречена " Синдром на загубата на морски звезди ". Заради нея измират 90% от прдставителите на типа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР