Попове путинисти, от Пирдопска околия, които са и поддръжнице на

...
Попове путинисти, от Пирдопска околия, които са и поддръжнице на
Коментари Харесай

Нова руска хибридка – попове активирани от Гаврарил Ловчански сеят разкол, искат наказания за трима владици и двама епископи

Попове путинисти, от Пирдопска околия, които са и поддръжнице на православния сатанизъм на Кирил Гундяев бяха задействани да изискат от Светия синод тежки санкции за пловдивския митрополит Николай, старозагорския Киприан, доростолския Яков, величкият свещеник Сионий - свещеник на Троянската и Бачковската света обител, смолянския свещеник Висарион. Причина за гневната им реакция е извършеното на 19 май тази година съслужение в “Свети Стефан ” в Истанбул дружно с висши духовници от Новата украинска православна черква. Украинските духовници са наречени от пирдопските попове разколници, а църквата им е оповестена за неканонична.

Пирдопските попове настояват, че са изпратили преднамерено писмо до Св. Синод, само че до този миг не е качено като вест на уеб страницата на Патриаршията. Писмото бе оповестено от уеб страницата, само че липсват съответни имена на подписалите.

От писмото още излиза наяве, че въпросните попове не признават първостепенната роля на Вселенската патриаршия като Църква Майка, а като само законна в Украйна одобряват единствено остарялата Украинска православна черква на митрополит Онуфрий, която е част от Московската патриаршия на Кирил Гундяев. Тя проповядва избиването на украинци и благославя мръсната война на Путин. Поповете путинисти се опълчват и на наличието на патриарх Вартоломей при избора на нова български патриарх.

Парадоксалното в тази ситуация е, че в цялата Пирдопсска околия има единствено пет свещеника, от общо 1760 в цялата страна, които желаят наказване за трима владици и двама епископа. В църковните среди разясняват, че сходно безумство се случва за първи път, само че зад мръсната офанзива против Новата украинска православна черква, приета с Томос от Вселенската патриаршия стои поредна съветска подривна интервенция. Тя е осъществена у нас от съветския дипломат Елеонора Митрофанова и най-верния им прислужник в Синода - владиката Гавраил Ловчански, именуван с подигравка от вярващите Гавраил Московски. Въпросна " бунтовна " Пирдопска околия действително е част от Ловчанска епархия, следена от Гавраил. Архиерейският му наместник в Пирдопска духовна околия е свещеноиконом Йоан Алексиев, който е бил претрупан от шефа си да провежда недоволните и да посее семето на ерес и опълчване в духовенството.

По време на визитата си в Цариград висшите български духовници служиха с украинските посетители и дружно с Вселенския патриарх.

Целта на провокацията проведена от Гавраил е Русия да резервира мощното си въздействие в БПЦ, което бе насадено по време на починалия патриарх Неофит. Задачата в този момент е да бъдат мобилизирани проруските прислужници у нас, с цел да бъдат овладени от хора на Кремъл идните избори на Сливенски епископ тази неделя и на патриарх в края на юни. Очакват се други провокации, инспирирани от правилните на Гундяев у нас духовници.

Ето писмото на Пирдопските попове:
ДО СВЕТИЯ СИНОД
НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА –
БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ

Ваши високопреосвещенства,

Долуподписаните свещеници от Пирдопска духовна околия, Ловчанска митрополия, с паника се обръщаме към Св. синод във връзка със случилото се на 19 май 2024 година в манастира Балъклъ в Турция съслужение и евхаристийно общение на петима български архиереи с представители на така наречен Православна черква на Украйна.

Държим смирено, само че и поради значимостта на въпроса – ясно и твърдо, да заявим следното:

1. Категорично възразяваме БПЦ да взе участие в политически каузи, които с изключение на всичко друго протичат и отвън границите на страната ни. Напомняме, че канонична Христова черква в рамките на Украйна постоянно и за всички е била Украинската православна черква, в този момент водена от Киевския митрополит Онуфрий, а новосъздадената и интензивно промотирана от Константинополския патриарх Вартоломей ПЦУ: в най-хубавия случай – геополитически план в църковни одежди, а във всеки случай – лъжецърква.

2. Настояваме тримата митрополити и двамата епископи да понесат отговорност за тежкото самочиние, с което нанесоха рана не на себе си, а на цялото църковно тяло и тъкмо преди избора на патриарх внесоха тежък ужас, заплашващ единството на Христовата черква в България.

3. Изразяваме възмущение от нововъведената от Фенер и все по-усилено използвана еклесиологична терминология за „ Църква-майка ” и нейни „ дъщери ”, с което бива подменяно изконното схващане за Църквата като тайнствено Тяло Христово и като очевидно стадо с овчар Господ Иисус Христос; вместо това бива налагано разбиране за Църквата като световна човешка институция с корпоративен темперамент. Изразяваме удивление и надълбоко недоумение за какво сходна терминология стартира да се чува и от устата на български архиереи, и то от най-високо място...

4. Заявяваме, че наличието на патриарх Вартоломей на идния избор за български патриарх, за което той твърди, че е поканен, е абсолютно нежелано. Със своите дейности и заявки от последните години патриарх Вартоломей непроменяемо се трансформира в източник на тежка сексапил за огромна част от вярващите в България, а след учредяването на ПЦУ – към този момент и за вселенската Църква. Не желаем наличието му и поради настоящето замесване на български архиереи в беззаконието си.

5. Подчертаваме, че никой нито ни е принудил, нито предложил, нито подтикнал да напишем това писмо, а се водим само от съвестта си на свещеници и християни.

23.05.2024 година
гр. Пирдоп
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
С уважение и смирение в Христа към Ваши високопреосвещенства
оставаме правилни рожби на светата православна Църква:
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР