Азербайджанската гранична служба пое контрола над четири села в района

...
Азербайджанската гранична служба пое контрола над четири села в района
Коментари Харесай

Азербайджан официално пое върнатите от Армения села

Азербайджанската гранична работа пое контрола над четири села в региона на Газах на границата с Армения., подписано с Ереван. Това оповестява в петък вицепремиерът на Азербайджан Шахин Мустафаев, представен от " Ройтерс ".

Размерът на територията, върната на Азербайджан според съглашение за делимитация на границата в петък , е 6,5 квадратни километра , посочи Мустафаев.

Гранични войски на Националната работа за сигурност (НСС) на Армения заеха позиции на делимитирания сектор от арменско-азербайджанската граница в региона на Тавуш. Това заяви министър председателят на Армения Никол Пашинян, представен от ТАСС.

" Уважаеми жители, от през днешния ден граничните войски на Националната работа за сигурност на Армения поеха защитата на държавната граница в региона на Тавуш по продължение на село Беркабер с дължина 1,9 км и селата Воскепар и Баганис в Тавушска област с дължина 4,9 км ", сподели Пашинян по време на послание към народа на Армения.

Припомняме, че през април Армения съобщи, че ще върне необитаемите села на Азербайджан, което и двете страни споделиха, че е крайъгълен камък по пътя към спокойно съглашение сред Ереван и Баку, които са в спор повече от три десетилетия.
 Армения върна 4 села на Азербайджан
Армения върна 4 села на Азербайджан

Разположени на тяхната обща граница

Решението на арменския министър председател Никол Пашинян да съобщи четирите села   " да се отдръпна поради това изменничество ".

Отвоюването със мощ на целия район Нагорни Карабах, ход, който провокира изселване на етнически арменци, живеещи там ,

Но също по този начин проправи пътя за договорка, като отстрани дълготраен източник на различия от масата.

Азербайджан и Армения обаче към момента имат други неразрешени териториални разногласия, фокусирани най-много върху анклави, над които двете страни желаят другата страна да се откаже от контрола или да даде достъп до тях.
 В Армения задържаха 88 души при антиправителствен митинг
В Армения задържаха 88 души при антиправителствен митинг

Протестът се поддържа от епископите на Арменската апостолическа черква

, където бяха ситуирани близо 2000 нейни бойци.  " Присъствието на съветски миротворци направи допустимо установяването на мир на азербайджанска земя ", съобщи съветският генерал-полковник Евгений Никифоров на церемонията по отпътуването.

Началникът на генералния щаб на Азербайджан генерал-полковник Керим Валиев пък уточни, че Русия е положила " всички старания за определяне на мир в икономическия район Карабах " и за преустановяване на десетилетния спор.

Армения обаче има доста друг взор върху ролята на Русия. като не е направила нищо, с цел да попречи на Азербайджан да превземе Нагорни Карабах със мощ и да организира - нещо, което Азербайджан отхвърля.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР