Във връзка с публикувано на 20.06.2024 г. съобщение на сайта

...
Във връзка с публикувано на 20.06.2024 г. съобщение на сайта
Коментари Харесай

РЗИ с коментар за замърсените води край Варна

Във връзка с оповестено на 20.06.2024 година известие на уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна и на постъпило в РЗИ – Добрич на 21.06.2024 година писмо от Басейнова дирекция " Черноморски регион “ за аварийна обстановка на колектора на ПСОВ " Албена “, от страна на РЗИ-Добрич са подхванати незабавни ограничения, оповестиха от инспекцията, видя Фокус. 

Извършен е ориентиран здравен надзор от чиновници на РЗИ-Добрич, съпроводен с пробонабиране на 21.06.2024 година, като са взети проби води както от региона на повредата - " Кранево-централен “, по този начин и от прилежащите на повредата зони за къпане – " Албена “ и " Кранево-юг “ за проучване по следните микробиологични индикатори: " ешерихия коли “, " чревни ентерококи “, " салмонела “ и " холерни вибриони “ (НАГ).

На съображение предоставената информация от БДЧР на този стадий считаме, че може да възникне кратковременно замърсяване на водата за къпане в региона на повредата до отстраняването й и има възможност да настъпи евентуален риск за здравето на популацията при използването й за къпане.

Освен днешното пробонабиране е планувано и изключително взимане на проби и на 23.06.2024 година

Изпратени са уведомителни писма до концесионерите/наемателите на съответните плажове, с рекомендация да се ограничи оптимално използването на водата в този регион за къпане, с оглед предотвратяване на къпещите се от излагане на замърсяване.

При приемане на резултатите от взетите проби води, в допълнение ще осведомяваме популацията за сходството им с условията на Наредба № 5 от 30 май 2008 година за ръководство на качеството на водите за къпане, както и за подхванатите на тяхно съображение ограничения.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР