Ново изследване, публикувано в специализираното издание Obstetrics & Gynecology, потвърждава

...
Ново изследване, публикувано в специализираното издание Obstetrics & Gynecology, потвърждава
Коментари Харесай

Променя ли ваксината срещу COVID-19 менструалния цикъл? Ето какво казват фактите.

Ново проучване, оповестено в профилираното издание " Obstetrics & Gynecology ", удостоверява съществуването на феномен, следен у някои дами след имунизация против ковид: месечният цикъл се забавя с към един ден. Като цяло обаче имунизацията не води до други отблясъци върху менструацията. Месечният цикъл се забавя единствено минимално, а продължителността му си остава съвсем непроменена.

" Много успокоителни резултати "

Основната авторка на проучването, лекарката Алисън Еделман от Университета в Орегон, назовава резултатите „ доста успокоителни “. Тя се надява, че те ще оказват помощ за оборването на погрешните информации в интернет, в които се твърди, че имунизацията водела до мощни промени в менструалния цикъл и даже до неплодородие. За задачите на проучването са проучени данни на 3959 дами на възраст сред 18 и 45 години, които не употребяват хормонални контрацептиви. От тях 2403 са били имунизирани - 55% с препарата на BioNTech/Pfizer, 35% с Moderna и 7% с еднократната ваксина на Johnson & Johnson. Останалите 1556 дами са били неимунизирани.

Сравнени са били данните от три поредни менструални цикъла преди имунизацията с данните от три цикъла след нея. В контролната група на неимунизираните дами са били оценени данните от шест поредни цикъла. Макар месечният цикъл да протича доста самостоятелно, общото е, че той продължава приблизително 5 до 7 дни, като сред две менструации нормално изминават към 21 дни. Важно е да се знае, че продължителността и периодичността на месечния цикъл се трансформират освен в хода на живота, само че и под въздействието на външни фактори като стрес.

Резултатите от проучването демонстрират, че след първата доза ваксина продължителността на месечния цикъл се трансформира приблизително с 0,64 дни. След втората доза менструалният цикъл се удължава с 0,79 дни. Ако имунизацията е била в интервала сред началото на менструацията и идната овулация, забавянето в цикъла е най-голямо. При дамите, получили двете дози в границите на един цикъл, се вижда удължение с два дни по отношение на неимунизираните дами. От здравна позиция сходни минимални промени на менструалния цикъл не са основни. Световният съюз на гинеколозите преглежда като естествени всички промени в цикъла, които не престават по-малко от осем дни.

Възможната причина

Според създателите на проучването допустима причина за минималната смяна в месечния цикъл след имунизиране е реакция на имунната система, изключително когато тя създава така наречен цитокини. Дали тези незначителни промени се следят и след имунизиране с други препарати и дали в дълготраен проект менструалният цикъл се връща към нормалния си темп - това следва да бъде проучено през идващите месеци.

Автор: Александър Фройнд
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР