Министерството на външните работи на Виетнам съобщи на Европейския съюз,

...
Министерството на външните работи на Виетнам съобщи на Европейския съюз,
Коментари Харесай

Виетнам отложи дискусии с ЕС относно руски санкции преди евентуална визита от Путин

Министерството на външните работи на Виетнам заяви на Европейския съюз, че не е разполагаем за среща идната седмица с върховен чиновник на блока по отношение на съветските наказания, понеже  Ханой се приготвя за вероятно посещаване на президента на Русия Владимир Путин , предава  " Ройтерс ".

Виетнам се стреми да води неутрална външна политика в връзките си с огромните международни сили. Той се въздържа да осъди офанзивата на Русия против Украйна, позиция, която западните страни считат за прекомерно близка до Кремъл.

Специалният делегат за използването на глобите на Европейски Съюз, Дейвид О`Съливан , пътува до Югоизточна Азия идната седмица и планираше да се срещне с виетнамски публични лица на 13-14 май, само че Ханой изиска да отсрочи срещата, " защото водачите бяха прекомерно заети, с цел да се срещнат с него " , сподели един посланик, осведомен директно със обстановката.

Други трима дипломати потвърдиха отлагането на визитата, като един сподели, че Виетнам е предложил юли като различна дата.

Двама от дипломатите и различен човек, осведомен с полемиките, свързват забавянето с организирането на вероятно посещаване на Путин във Виетнам, което може да бъде " развалено " от по-ранното посещаване на пратеника на Европейски Съюз , съгласно един от източниците.

Министерството на външните работи на Виетнам и съветското посолство в Ханой не дадоха отговор на претенции за коментар.

Виетнамските водачи неведнъж канят Путин във Виетнам през последните месеци, откакто основаният в Хага Международен углавен съд (МНС) - на който Виетнам не е член - издаде през март 2023 година за хипотетични военни закононарушения в Украйна.

Руският дипломат във Виетнам Бездетко Генадий Степанович предходната седмица сподели, че Путин е приел поканата и че датата за визитата ще бъде избрана след встъпването в служба на петия му президентски мандат на 7 май, съгласно виетнамските държавни медии.

За последно Путин е бил във Виетнам

Русия е най-големият снабдител на оръжия за Виетнам и също по този начин играе решаваща роля в употребата на газовите ресурси на страната в Южнокитайско море.

Европейски Съюз наложи широкообхватни наказания на Москва поради войната й в Украйна.

Работата на О`Съливан включва да се увери, че страните не оказват помощ на Русия или други глобени страни да заобикалят наказателните ограничения на Европейски Съюз, да вземем за пример като доставят на Москва артикули с двойна приложимост , които биха могли да бъдат употребявани за нейните военни старания в Украйна.

Няма доказателства, че Виетнам е предложил някаква помощ на Русия за това, което Кремъл назовава своята " специфична военна интервенция " в Украйна.

Някои дипломати споделиха, че би било мъчно да се открие търговия сред Виетнам и Русия, която може да наруши глобите, изключително в случай че включва чипове или други дребни съставни елементи.
 Ким чен Ун акцентира поддръжката си за Путин във връзка Деня на успеха
Ким чен Ун акцентира поддръжката си за Путин във връзка Деня на успеха

" Изразявам твърда поддръжка и взаимност със свещената идея на Русия ", написа в писмото
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР