Горските масиви край Варна са като бойно поле, нападнато от

...
Горските масиви край Варна са като бойно поле, нападнато от
Коментари Харесай

Манията за трюфели обзе варненци, горите край града са разкопани

Горските масиви край Варна са като полесражение, нападнато от гранати. На голям брой места има ями, формирани от търсачи на трюфели. Манията обзе варненци, оповестяват хора, чийто вили се намират в покрайнините на града.

Сега и времето е положително – висока мокрота. Дали се намират трюфели не е ясно, само че изкопи има на доста места, изясняват варненци.

Трюфелите (Tuber) са тип гъби. Според вътрешния и външния си тип те се разделят на три групи: черни, червени и бели, откъдето и наименованието " черен елмаз “, което им се дава от време на време.

Отглеждат се доста мъчно, което, дружно със основания стандарт, ги прави извънредно скъпи. Понякога се продават на търгове с благотворителна цел на извънредно повишени цени. Цените на трюфелите стартират от 100 лв. и могат да доближат до 10 000 лв. за кг. Цената им зависи от кой тип са трюфелите, с какво качество са и в коя страна се търгуват. Съществуват над 100 типа, само че ценени са единствено няколко. Белият зимен трюфел се смята за един от най-големите деликатеси в света и се среща най-много в Южна Франция и Северна Италия. Откриват се и в доста други страни, само че в по-малки количества. Въпреки това, главно се търгуват в Италия, Франция, Съединени американски щати и Германия.

Според сезона, трюфелите са зимни или летни. По-ценни и скъпи са зимните, само че те се намират доста по-трудно и в доста по-малки количества.

Тези гъби са извънредно хипогенни, т.е. спорофорът им се развива подземен. Единствената им тактика за разпространяване наподобява е зоохорията; техните спори се гълтам или транспортират от избрани животни (бозайници), които ги откриват посредством миризма. Дивите прасета наподобява играят значима роля в това разпространяване, както и катериците (демонстрирани при най-малко два типа в Северна Америка, където дивите прасета отсъстваха). Червената катерица (Sciurus vulgaris) в Европа и Евразия и американската алена катерица или северната летяща катерица и може би други типове употребяват тези гъби. По този метод те оказват помощ за разпространяването на спорите и затова играят потребна роля за гората, защото тези гъби са микоризатори за главните горски типове (дъб и леска в Европа).

Добре е да знаете, преди да ви обземе треската по търсене на " черния елмаз “, че има лъжливи и отровни трюфели.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР