Новият британски премиер Лиз Тръс назначи отявления брекзитър Стив Бейкър

...
Новият британски премиер Лиз Тръс назначи отявления брекзитър Стив Бейкър
Коментари Харесай

Започнаха критиките към новия британски премиер

Новият английски министър председател Лиз Тръс назначи отявления брекзитър Стив Бейкър за заместник-министър за Северна Ирландия - ход, който бе неотложно подложен на критика като " деструктивно обръщение " за решаването на казуса с Протокола за Северна Ирландия. От Вашингтон апропо обявиха, че всеки опит да се посегне на мирното съглашение от Разпети петък ще навреди на американско-британските търговски договаряния, съобщи БНР.

В Камарата на общините Лиз Тръс съобщи, че избира по пътя на договарянията да се откри решение на рецесията с Протокола за Северна Ирландия, който урежда търговията след Брекзит сред провинцията и останалата част от Обединеното кралство, с цел да не възникне твърда граница на остров Ирландия.

Последвалото предопределение на Стив Бейкър, който е юрист по специалност и с краен последовател на Брекзит, не бе изтълкувано като позитивен сигнал.

Не е ясно дали това има връзка, само че малко по-късно американски медии оповестиха, че прессекретарката на Белия дом Карин Жан-Пиер е споделила, че отрицателно развиване към спазването на мирното съглашение от Разпети петък ще сътвори неподходяща среда в договарянията за контракт за свободна търговия сред Вашингтон и Лондон.

Като народен представител Лиз Тръс внесе в Народното събрание законодателство за анулация на части от Протокола, който е част от съглашението за Брекзит с Европейски Съюз.

Протоколът е директно привързан със съблюдаването на мира в Северна Ирландия. От Белия дом оповестиха, че Джо Байдън и Лиз Тръс са разискали във вторник общия им ангажимент към съглашението от Разпети петък.

Лиз Тръс нощес беседва и с немския канцлер Олаф Шолц за Протокола за Северна Ирландия, с изключение на за настоящата енергийна рецесия. В изказване от Даунинг стрийт се споделя, че Тръс е декларирала ясно, че неин приоритет е запазването на мира и стабилността в провинцията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР