На Слънцето продължават да се появяват изригвания, т.е. емисии на

...
На Слънцето продължават да се появяват изригвания, т.е. емисии на
Коментари Харесай

Още една слънчева буря ще удари Земята тази седмица: учени обявиха датите

На Слънцето не престават да се появяват изригвания, т.е. излъчвания на електромагнитно излъчване, което съдържа огромен брой заредени частици. Те се форсират и усилват броя си заради мощната магнитна интензивност на повърхността на звездата. Националната администрация за океаните и атмосферата на Съединени американски щати издаде предизвестие, че има 60 % късмет стихия със слънчева радиация да удари Земята още във вторник, 14 май или сряда, 15 май.

Слънчевите радиационни стихии пораждат, когато огромно магнитно изригване, постоянно причиняващо изхвърляне на коронална маса и обвързваното слънчево изригване, форсира заредените частици в слънчевата атмосфера до доста високи скорости. Най-важните частици са протоните, които могат да бъдат ускорени до огромни елементи от скоростта на светлината.
 слънчево изригване, слънчева стихия, слънчева радиационна стихия Слънчевите радиационни стихии пораждат, когато огромно магнитно изригване, постоянно причиняващо изхвърляне на коронална маса и обвързваното с него слънчево изригване, форсира заредените частици в слънчевата атмосфера до доста високи скорости Снимка: NASA
Частиците могат да взаимодействат с магнитното поле и атмосферата на Земята и да причинят спиране на сателитните връзки и електрическите мрежи. По време на радиационни стихии се планува заредените частици да бъдат уловени в извито магнитно поле, което се простира от Слънцето по-навътре в Слънчевата система, написа Daily Mail.

Докато Слънцето се върти, магнитните полета, предавани от него, се огъват, преминавайки около планетите и създавайки спирална конструкция, известна като спиралата на Паркър. Заредени частици от слънчево изригване могат да попаднат в тези спирали и да ударят Земята. Магнитната стихия на Слънцето, виновна за тези събития, предизвиква най-мощния клас слънчеви изригвания - клас X.
 слънчево изригване, слънчева стихия, слънчева радиационна стихия Докато Слънцето се върти, магнитните полета, предавани от него, се огъват, преминавайки около планетите и създавайки спирална конструкция, известна като спиралата на Паркър Снимка: NASA
Слънчевата радиационна стихия, която учените предвиждат, е друга от геомагнитните стихии, които удариха Земята предходната седмица. По-голямата част от радиационната стихия ще бъде погълната от магнитното поле на Земята, само че не и наоколо до полярните райони.

В същото време учените означават, че през идващите дни на Земята са вероятни и геомагнитни стихии, въпреки че няма да са толкоз мощни, колкото предходната седмица. Също по този начин остава опцията полярното зарево да се появи доста по-далеч от полярните райони, както беше преди няколко дни.

Новата слънчева радиационна стихия е обвързвана с гигантското слънчево леке ​​AR3664, което претърпя изригвания от клас X и изхвърляне на коронална маса през последната седмица. Това е едно от най-големите слънчеви петна през последните десетилетия, с размери 15-17 пъти по-големи от Земята. Това място има магнитно поле, което е 2500 пъти по-силно от магнитното поле на нашата планета.

Сателитът за галактическо време GOES-18 към този момент е засякъл протони, изхвърлени от Слънцето, навлизащи в земната атмосфера и ще продължи да го прави през идващите дни. Според учените равнището на протонна радиация е доста по-високо, което единствено демонстрира предстоящата слънчева радиационна стихия.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР