Нова класация нарежда люксембургския паспорт като най-влиятелния за хората, които

...
Нова класация нарежда люксембургския паспорт като най-влиятелния за хората, които
Коментари Харесай

Най-влиятелните паспорти през 2022 г.

Нова ранглиста подрежда люксембургския паспорт като най-влиятелния за хората, които желаят да бъдат жители на света.

Малката европейска страна се подрежда преди всичко измежду 199 страни в класацията “Nomad Passport Index 2022”, изготвяна от консултантската компания Nomad Capitalist.

В международен мащаб се изготвят няколко такива ранглисти, като множеството се концентрират върху безвизовото пътешестване. В класацията на Nomаd Capitalist се вземат поради и фактори, като данъчно облагане, международно усещане, дарба за придобиване на двойно поданство и персонални свободи.

“Не считам, че безвизовото пътешестване е единственото значимо нещо,” споделя пред CNBC основният изпълнителен шеф на Nomad Capitalist Андрю Хендерсън.

Той показва като образец паспортите на Съединени американски щати и Канада, които са сходни във връзка с свободата за пътешестване. “Ако обаче сте американец, сте обект на данъчно облагане, без значение от това къде живеете и затова двата паспорта не трябва да бъдат нареждани един до различен.”


Източник: Nomad Capitalist

По отношение на ограниченията за данъчно облагане, към резултата на паспортите от всяка от страните се прибавят 10 точки, в случай че данъчното облагане важи за целия свят (САЩ) и 50 точки, в случай че няма данъчно облагане (Обединени арабски емирства). Другите страни, които имат известни данъчни ограничавания за притежателите на паспорти получават оценки сред тези двете.

Челната десетка в класацията остава без смяна спрямо предходната година, като разликата от половин точка сред водачът Люксембург и класираната на второ място Швеция се свежда до “една спомагателна виза,” споделя Хендерсън.

Данъците са високи и в двете страни, “но в случай че желаете да ги напуснете, изискванията са релативно гъвкави,” твърди Хендерсън. И двете страни са одобрявани добре в международен мащаб и се подреждат високо в класацията по персонални свободи, споделя той, допълвайки, че Швеция е демонстрирала това и с метода си към пандемията от COVID-19.

Какво се трансформира през последната година?

Близо 85% от местата в Топ 30 са за страни от Европа.

Това, което би трябвало да се означи, е, че страни, като Малта, Исландия и Словакия, чиито паспорти не са обсъждани постоянно като авторитетни, се конкурират сполучливо със сили като Италия и Германия. Те също по този начин се подреждат по-високо в класацията от страни, като Англия, Австралия и Съединени американски щати.

Вануату пада от 69-о място в класацията през 2021 година до 85-о през тази година, откакто Съветът на Европа отчасти спря съглашението за унищожаване на визите със страната по-рано през месец. Решението бе провокирано от опасения, че стратегиите за даване на поданство против инвестиция на Вануату заплашват сигурността на Европейски Съюз.


Източник: Nomad Capitalist

Страната е предоставяла поданство на хора, които участват в базата данни на Интерпол, a делът на отхвърлените молби е “изключително нисък”.

С общ резултат от 105 точки България се подрежда на 42-ро място в класацията, което дели с Хърватия. Българският паспорт обезпечава безвизово пътешестване до 173 страни, а страната ни получава 30, 40 и 50 точки в категориите за данъчно облагане, международно усещане и благоприятни условия за двойно поданство, респктивно. В категорията за персонални свободи получаваме резултат от 30 точки.

Това, че една страна се намира на по-високо в класацията, не значи, че тя е по-подходяща някой да получи второ или трето поданство там, споделя Хендерсън.

Хората като цяло построяват “паспортен портфейл” по една или две аргументи – с цел да понижат налозите си или с цел да имат авариен проект във връзка с поданството. Люксембургското поданство евентуално не би послужило на стремящите се към нито едно от тези две неща, показва той.

Гражданство от Португалия, някоя от Карибските страни или Малта би могло, изключително за втората група.

Индексът също по този начин демонстрира, че паспортите на някои страни са по-влиятелни, в сравнение с хората осъзнават.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР