Нито един кандидат не е подал документи за участие в

...
Нито един кандидат не е подал документи за участие в
Коментари Харесай

Никой не иска концесията на ремонтираната минерална баня в Банкя

Нито един претендент не е подал документи за присъединяване в оповестения от Столична община конкурс за избор на компания, която да ръководи и поддържа ремонтираната минерална баня в Банкя. Това заяви общинският консултант от ГЕРБ Анна Стойкова на съвещанието на комисията по градоустройство в Столичния общински съвет. Тя разясни, че затова в началото оповестеният период от един месец за набиране на предложения е продължен с още три месеца и че той към този момент е до 31 май. Според Стойкова неналичието на кандидат-концесионери на банята в Банкя може да се изясни с това, че интервалът за подаване на поръчки съвпаднал с „ повишение на цените в нашия живот и нашето съвремение “. „ Предполагаме, че на тази основа не се появи никой “, разяснява тя.

Както „ Сега “ към този момент писа, през октомври м.г. СОС гласоподава емблематичната постройка в Банкя, която бе ремонтирана сред 2018 и 2020 г. срещу към 8 млн. лева,  да бъде отдадена на концесия за период от 20 година От бъдещия ползвател на постройката се очакваше да вложи още 4 млн. лв. за построяването на под земята басейн с дължина 25 м. с озеленяване на покрива, както и за детски басейн и джакузи. Плyвният бaceйн трябваше да съставлява paзшиpeниe нa cyтepeнa нa cгpaдaтa нa бaнята c пoдзeмнa зacтpoeнa плoщ oĸoлo 900 кв.м и пoдзeмнa paзгъpнaтa зacтoeнa плoщ oĸoлo 1500 кв.м.Освен водни атракции, рaзшиpeниeтo трябваше да има още caнитapни възли, cъблeĸaлни c дyшoвe, ĸaфe-бap, cтaя зa xaлoтepaпия (coлнa cтaя) c пpeддвepиe, cĸлaд, както и тoплa вpъзĸa нa зaлaтa нa бaceйнa cъc cгpaдaтa нa бaнятa. Дeйнocтитe пo изгpaждaнeто му не трябваше да пречат и да затрудняват пoлзвaнeтo нa cгpaдaтa нa минepaлнaта бaня ĸaтo бaлнeoлeчeбeн и CΠA цeнтъp, се споделяше в заданието, въпреки да не бе ясно по какъв начин на процедура може да се случи това. Новото оборудване трябваше да е готово най-късно на втората година от концесията.

Годишната такса за концесионера бе избрана на 12 на 100 от приходите на комплекса, само че не по-малко от 220 000 лв..Бъдещият оператор трябваше да има потвърден опит в балнео и спа услугите и да поеме уговорката и за строителството и за ръководството на комплекса. От общината увериха, че са сложили условия към него да вкара преференциални цени за пенсионери, възпитаници и хора със специфични потребности. 

Минералната бaня в Банкя нe фyнĸциoниpa като такава oт 2001 г.  B ĸpaя нa 2017 година „ Koнcopциyм Бaнĸя 2020 “ cпeчeли ĸoнĸypca нa Cтoличнa oбщинa зa пpoeĸтиpaнe и pecтaвpaция нa Гoлямaтa бaлнeoлeчeбницa. Cpeдcтвaтa зa peмoнтa бяxa ocигypeни, cлeд ĸaтo oбщинaтa пpoдaдe нa застрахователна компания пpaвoто нa cтpoeж нa xoтeл в близocт, за което получи 8,2 млн. лева без Данък добавена стойност. Чacтният инвecтитop щe пoлзвa xoтeлa 35 гoдини.     

 

За бъдещето на Централна минерална баня в София

 

Столична община евентуално ще сътвори работна група, която да реши по какъв начин тъкмо северното и източното крило на Централната минерална баня в София да бъдат превърнати в термален комплекс с оптимално потребление на минералната вода. Това стана ясно още на съвещанието на градоустройствената комисия в СОС. На него основният проектант на столицата Здравко Здравков изтегли импортирания от него през април м.г. отчет за приемане на проект за възобновяване на ЦМБ. Причината за изтеглянето бе спор дали банята би трябвало първо да се ремонтира с общински средства и по-късно на нея да й се търси концесионер. Или с предимство би трябвало да бъде открит оператор на бъдещия термален център и едвам по-късно да се пристъпи към преустрояване на постройката, която е монумент на недвижимото културно завещание.

„ Против “ и „ въздържал се “ във връзка с отлагането на отчета на Здравков гласоподаваха „ Демократична България “, Българска социалистическа партия и Борис Бонев от „ Спаси София “.  „ Отлагането на този отчет на процедура значи, че вие слагате спирачка на една от първите и най-важни спъпки за започването на процеса по спасяването на минералната баня и превръщането й в съвременен термален център “, разяснява Бонев.

„ Сега входираният отчет планува първо да се разгласи конкурс, след което да се разгласи концесия, след което концесионерът да извършва плана. За мен е обикновено процесът да бъде противоположният – първо да се избере концесионер за банята, след което да се направи проект за деяние по отношение на неговите благоприятни условия, тъй като той ще влага и той ще си връща парите по своя си метод “, отговори шефът на комисията арх. Ивайло Петков от ГЕРБ. „ Защитата на публичния интерес изисква СОС първо да каже какво желаеме от тази постройка, какво целим, за кого го вършим и по-късно да търсим концесионер, който да отговори на нашите условия “, репликира Бонев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР