Ниската избирателна активност е отговор на задълбочаващата се политическа криза.

...
Ниската избирателна активност е отговор на задълбочаващата се политическа криза.
Коментари Харесай

Доц. Гълъбов: Опасявам се от налагането на полупрезидентски режим

Ниската изборна интензивност е отговор на задълбочаващата се политическа рецесия. Тя е отговор на задълбочаващата се политическа рецесия от една страна, от друга на изключителната експанзия в предизборната акция. Прякото присъединяване на служебното държавно управление в провеждането на акцията, както и нападателният и безадресен метод, по който политическите партии се пробваха да проведат акцията. Затова и резултатът е подобен, разяснява изборните резултати за БНР политологът Антоний Гълъбов.

Той разясни, че в последна сметка са излезли гласоподавателите, които са предпочели да гласоподават за допустимо сформиране на държавно управление, а не тези, които обичайно поддържат своите избраници в политиката.

" Т.е. имаме изместване на профила на гласоподавателите, което също е резултат на акцията. Нормално е гласоподавателите да не трансформират толкоз бързо предходната си позиция и избор, а тук бяхме очевидци на съществено пренареждане и размествате. Това беше резултат на тактически и стратегически избор – избор в интерес на този, който се счита, че ще завоюва. Това е преходен избор ", съобщи Гълъбов.

Той добави, че ГЕРБ е в съпротива през последните два Народното събрание и гласоподавателите на партията не са изчезнали. " Те обаче нямат сътрудник, с който да образуват какъвто и да е модел на болшинство. Това беше решено от гласоподавателите още на 4-ти април ". Опитът да се интерпретира това като глоба към ГЕРБ е неплатежоспособен и несъответстващ, заключи политологът.

Той назова ниският избор към Има Такъв Народ и високият към Движение за права и свободи " два разнообразни феномена ". Според Гълъбов, част от гласоподавателите на Има Такъв Народ са предпочели да гласоподават за профил, който не е по този начин надалеч от това, което групировката на Слави Трифонов предложи като модел на сполучливи министри – сполучливи хора, приключили в влиятелни университети, изглеждащи пристойно и създали пари. " Затова и тези гласове отидоха към Политическа партия, такива бяха претекстовете и на част от гласоподавателите на Демократична България, които избраха Политическа партия ".

При Движение за права и свободи картината е радикално друга, счита Антоний Гълъбов. " Движението за първи път стартира собствен претендент за президент и то техният водач. Поведението им сподели, че те се приготвят за задълбочаваща се политическа рецесия и по тази причина имаха потребност от цялостна готовност, с цел да заемат авторитетно място в Народното събрание ".

Антоний Гълъбов не откри изненада в представянето на партия " Възраждане " и " Изправи се БГ. Ние идваме! ". " През последните избори наблюдавахме резистентен растеж на „ Възраждане “ и предвиждах опцията партията да влезе в Народно събрание. Относно ИБГНИ, там просто стана ясно, че има различен любимец, подкрепян от президента Румен Радев, и това не е ИБГНИ ".

В умозаключение Антоний Гълъбов предвижда, че ще е доста мъчно 47 Народно събрание да излъчи държавно управление. " Ако има такова държавно управление, то ще е единствено пропрезидентско. Така ще се надигнем пред огромният въпрос за несъразмерно огромното въздействие на президента върху болшинството в Народното събрание ". Той изрази опасенията си от вероятния опит за налагането на полупрезидентски режим, който да се случи без промени в Конституцията.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР