Малко автомобилни марки останаха, които държат на историята си. И

...
Малко автомобилни марки останаха, които държат на историята си. И
Коментари Харесай

Тест драйв: Subaru Crosstrek - изкуството да кривнеш от правия път

Малко автомобилни марки останаха, които държат на историята си. И това има разумно пояснение. Традициите са нещо, което не се трансформира, а пазарът е динамичен. Клиентите стартират да харесват нови неща, трендовете се сменят, регулаторните органи измислят все по-строги правила и така нататък

От всичко това излиза, че да остане вярна на себе си, е доста мъчно за всяка автомобилна компания. Но не и невероятно. И Subaru е доказателството.

Преди повече от пет десетилетия японците споделиха, че ще създават единствено боксерни мотори и всички техни модели ще бъдат с 4х4 задвижване и ето - това продължава да е реалност и през днешния ден. Няма по какъв начин да не почитаме нещо сходно.
 Снимка 666350

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ
Модификация: Crosstrek 2.0 e-Boxer Работен размер: 1995 куб. см. Мощност: 136 к.с. Въртящ миг: 182 Нм Ускорение: 10.8 сек. до 100 км/ч Максимална скорост: 198 км/ч Среден разход: 7.7 л/100 км Трансмисия: безстепенна автоматична Базова цена: 72 700 лева.
С такива мисли се качваме всякога в ново Subaru. Този път то се споделя Crosstrek и съставлява стилен кросоувър с съвременен външен тип и голям брой детайли от матирана черна пластмаса, които са ситуирани там, където ожулванията в градски и офроуд условия са най-вероятни.

Много хубаво, нали? Един тип колата ни споделя, че не я е боязън от дребни вреди и ще ни спести разправията с боядисване, в случай че въпреки всичко нещо се случи.

ОФРОУД В КРЪВТА

Crosstrek в действителност е продължението на модела XV, който на процедура получава ново име. И въпреки пропорцията на купето да е непокътната, моделът е станал по-намръщен, радиаторната решетка по-голяма, линиите по-насечени и безапелационни, а интериорът - по-модерен.

Разбира се, незабавно щом го погледнем, знаем, че това не е просто следващия кросоувър с предно предаване, а същинско Subaru, което не изпитва никакви терзания от офроуд провокации. Напротив, търси ги.
 Снимка 666348

Правим уточнението, че не приказваме за офроуд на експедиционно равнище, а за подобен, който всеки от нас би могъл да опита. Виждаме нещо забавно на карта, до което се стига по черен коларски път? Никакъв проблем, подаваме мигач и поемаме натам. Това е хубавото на същинските кросоувъри като Crosstrek - стават за всевъзможни терени без потребност от специфична подготовка.

Клиренсът не е впечатляващ - към 220 мм, само че при смелите ни опити за офроуд, изпълнени с много коловози и така нататък, не успяхме да усетим това като някаква спънка.

Разбира се, карахме отвън коловозите, а не в тях, само че макар на моменти много предизвикателния терен, не усетихме никакво планиране в колата. Нито оня по този начин присъщ дразнещ тон от броните и пода ѝ.
 Снимка 666347

И до момента в който клиренсът несъмнено е значим за всяка офроуд случка, задвижването на четирите колела е нещото, поради което Subaru има толкоз доста почитатели. Crosstrek разполага със Symmetrical AWD система за непрекъснато задвижване на четирите колела. Точно по този начин, непрекъснато.

За разлика от доста други кросоувъри, тук моторът задвижва предния и задния мост постоянно, като системата автоматизирано дефинира въртящия миг, който доближава до колелата според от терена.

Subaru Crosstrek разрешава и ръчен избор на режим посредством особено меню на централния екран на таблото. Технологията се споделя X-MODE и ни дава избор сред три разнообразни режима - Snow/Dirt, Normal и Deep Snow/Mud.

Избирайки всеки от тях, сигнализираме на колата за нашите планове и компютърът настройва разнообразни параметри, включително и работата на безстепенната автоматизирана трансмисия, с оглед най-хубаво показване в съответните условия.
 Снимка 666343

ЕЖЕДНЕВИЕ

Няма какво да се лъжем, никой в никакъв случай не кара единствено и само офроуд, а даже да има такива хора, Crosstrek не се цели в тях. Добрата вест е, че той се усеща отлично и в по-цивилизована среда. Японците са снабдили модела си с всичко належащо, без да прекаляват.

Вътре колата се усеща като доста добре съединена, материалите са приятни на пипане, а бутоните и лоста на скоростната кутия се усещат солидно. Уважаваме това, че Crosstrek не е следващият автомобил с " таблет в средата на таблото ". Тук имаме много физически бутони, които улесняват контакта с автомобила.
 Снимка 666351

11.6-инчовият екран или по-точно неговият интерфейс намираме за много функционален и удобен, само че малко поостарял като визия и логичност. За два дни с Crosstrek не срещнахме никакви усложнения в намирането на дадена функционалност, само че на фона на кристалните и пъстри екрани в други коли този тук малко бледнее. Буквално и преносно.

Много ни хареса опцията да следим в действително време наклона на купето, което несъмнено оказва помощ в офроуд среда и ни накара да се усещаме в същински 4х4 автомобил.
 Снимка 666345

Може да: ни води до отдалечени места Не може да: се уплаши от няколко драскотини Липсва му: по-голям багажник
Subaru Crosstrek се предлага единствено с един мотор - 2.0-литров турбо бензинов боксер. За незапознатите, боксерните мотори са присъщи с това, че цилиндрите им са ситуирани срещуположно и хоризонтално, което понижава доста центъра на тежестта на колата.

Усетихме това и на процедура, тъй като Crosstrek се държи устойчиво на пътя, а купето се наклонява доста малко в завой, което дава много убеденост на водача.

Естествено, мощността от 136 к.с. не е задоволителна, с цел да се почувстваме като рали водачи, само че пък е ок за фамилни и рационални хора, търсещи завършения и невисок разход на гориво. В синхрон с новите трендове, Subaru Crosstrek е " мек хибрид ", което значи, че разполага с дребен електрически мотор, вграден в скоростната кутия.
 Снимка 666353

Неговата функционалност е да подкрепя бензиновия мотор при ускоряване, като в същото време понижава и разхода на гориво. Личният ни опит в извънградски условия сподели, че Crosstrek осъществя разход от под 8 л/100 км, което не е впечатляващо, само че пък е един естествен разход за това, което колата може и съставлява.
 Снимка 666352

Subaru Crosstrek несъмнено е забавен автомобил. Харесва ни, че е подготвен за дивотии, има същинско 4х4, пластмасови защитни детайли по купето, както и рейки за багажник на покрива.

Харесва ни, че има собствен личен темперамент, който в някои връзки е малко " на инат " на обичайното.

От друга страна, традицията на марката продължава да живее под предния му похлупак в лицето на двулитровия боксерен мотор.
 Снимка 666349

Липсва ни малко по- " бляскав " екран с малко по-модерни графики, както и избор на още няколко мотора. Но въпреки това, в случай че нещо работи добре, за какво да усложняваме задачата на клиентите в допълнение. Все отново Crosstrek е насочен към хора, които имат независимост, спорт и премеждие в кръвта си.

Този вид хора нормално не се вълнуват от нютонметри, конски сили и типове задвижвания, те просто желаят сигурен автомобил с темперамент, който да ги води там, където се усещат добре. Независимо дали това е някоя хижа, далечен скат с непорочен сняг или началната станция на някой въжен превоз. Crosstrek може точно това и го може добре.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР