Нека не само днес, а всеки ден да помним, че

...
Нека не само днес, а всеки ден да помним, че
Коментари Харесай

Президентът: Достойнството и просперитета на едно общество са в пряка връзка с отношението му към знанието

Нека освен през днешния ден, а всеки ден да помним, че достолепието на едно общество, неговият разцвет са в директна връзка с неговото отношение към знанието. Само, който не познава какъв брой коства разрухата на незнанието, може да се опасява от цената на образованието. Това сподели президентът Румен Радев във връзка честването на 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий.

„ 24 май още веднъж ни събира пред светлия лик на светите братя Кирил и Методий, въодушевени от образеца и чистата любов на генерации българи. Вчера водената от мен българска делегация в Рим се завърна, където бяхме признати от папа Франциск, поклонихме се пред мощите на Свети Константин Кирил Философ. На олтара на Базиликата „ Санта Мария Маджоре " положихме цветя на мястото, където през 867 година папа Адриан Втори освещава книгите на светите братя, написани от тях на новосъздадената от тях писменост. Казвам всичко това, тъй като на всички места за нашата делегация вратите бяха необятно отворени в символ на голямо почитание поради значимия принос на България към развиването на европейската цивилизация за духовното единство на Европа ", сподели президентът.

„ Днес се гордеем с далновидността на княз Борис Първи, който одобри учениците на Кирил и Методий и сътвори българските книжовни школи в Охрид и Преслав, с цел да разцъфне „ златният век " на българския език и просвета.

След дълги години на терор традицията на 24 май избликна от време на просвещение, време на нечуван литературен напредък, в което всяко произведение на роден език бе нравствен героизъм. Време, в което словото пробуди цялостен един народ.

Скромни привидно книги, прекатурват цели столетия, наелектрелизират генерации. Огненият дух на Паисий с неговата история, копнежите на братя Миладинови с техния алманах „ Песни ", любознателността на Петър Берон с „ Рибния буквар " ", добави президентът.

„ Днес можем да кажем, че нашите предшественици точно с помощта на тези първи книги, тръгнали от скамейките на килийните учебни заведения, съградиха европейска страна с най-модерни просветителни институции.

Днес ние не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим капацитета на нашите учени, преподаватели, откриватели.

Вярвам, че държавното управление, Народното събрание, всички ние като общество ще чуем апела на учените за почтен диалог за бъдещето на нашето обучение и просвета, ще потърсим дълготрайни решения за тяхното развиване отсега нататък.

Поклон пред просветителите на българския народ. Честит празник ", в умозаключение съобщи президентът Румен Радев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР