Николай Вавилов е изтъкнат представител, апологет и пропагандатор на съвременната

...
Николай Вавилов е изтъкнат представител, апологет и пропагандатор на съвременната
Коментари Харесай

Ще обърне ли Китай войната между Русия и Украйна? |

Николай Вавилов е бележит представител, апологет и агитатор на актуалната „ китаеведческа ” школа в Русия, която ратува за стратегическо съдействие с Китай до степен „ повече от невоенен съюз ”.

Валивов смята, че това, което се случи през последните 10 години на деен стопански напредък в Китай, е прелом в съзнанието на самите китайци що се отнася до ситуацията и ролята на Китай в света. Преди 10 години стопанската система на Китай фигуративно беше равна на стопанската система на Япония. В края на 2021 година, тя е съпоставима по съвкупния вътрешен артикул на цялата стопанска система на Европейски Съюз.

Предлагаме ви главните моменти от разбора на Вавилов от изявлението му в спрения на територията на Европейски Съюз ефирен канал " Спутник ".

Китай към този момент е освен великански стопански механизъм, само че и развива интензивно, „ гигантска ”, с искания да е изцяло модерна, войска, с геополитически упоритости от международен мащаб.

Различните политически заявки и дейности на Китай по отношение на войната в Украйна, и изключително това, че Китай отхвърля да се причисли към наложените на Русия всеобхватни наказания, свидетелства за нарастналата геополитическа мощност на Китай. В разговора със Съединени американски щати по „ съветската тема ” в връзките на двете страни, Китай показва упоритости за роля, равна на ролята на Съединени американски щати. И твърдо да пази своите ползи, което в тази ситуация може да изиграе ролята на „ контрасанкции ” на наложените от Съединени американски щати наказания във връзка с Русия. От позиция на актуалната китайска политика това е безпрецедента проява, че Китай е подготвен да пази „ трета страна ” в намерено опълчване на Съединени американски щати.

В китайските социалнни медии словото на Путин, което беше отдадено на началото на „ специфичната интервенция ” в Украйна, за едно денонощие беше гледано от един милиард и осемдесет и пет милиона гости. Това не е единствено „ особено ” моделирана обстановка. Последните социологически сондажи от началото на украинската рецесия сочат, че китайците възприемат Китай като страна „ равна ” на Съединени американски щати. Китай освен демонстрира „ неутралитет ” във връзка с глобите, само че и реагира нападателно срещу въвеждането им.

Нещо повече, невиждано, де факто Китай се стреми да консолидира „ антиамерикански ” лагер, в най-широк аспект, срещу наложените на Русия наказания. Китай поддържа в това отношение Русия в контакти с трети страни – Индонезия, Нидерландия. Сега се подхващат опити украинската тема да бъде наложена като съществена на предсдтоящата в Индонезия среща на Г-20, против което реагира Китай.

В взаимното заявление на Путин и Си Дзинпин от срещата им на 4-и февруари в Пекин, също невиждано, Китай разгласи, че е провив разширението на НАТО на Изток.

Ползвайки се от прецедента, когато от края на м.г. Русия предяви намерено и изрично, че се стреми да наложи на Запада и на първо място - на Съединени американски щати, своята позиция за нова „ архитектура ” на сигурността, през днешния ден Китай показва упоритости да се наложи като водач на „ антиамериканския свят ”. Под претекст – отбраната на страна, попаднала „ под валяка ” на глобите, наложени от Съединени американски щати и Европейски Съюз. И то от позициите на политиката на „ миротворчество и примирие ”.

В случая Русия се възприема от Китай като „ стратегически сътрудник ”. Избягва се определението „ стратегически съдружник ”, защото съгласно дипломатическата реторика и Китай, и Русия са срещу основаването на военни блокове.

С началото на рецесията в Украйна се разрушават контурите на финансово-икономическия международен модел, доминиран от Съединени американски щати, за което Китай се стреми да поеме ролята на главен „ ледоразбивач ”.



Мащабът на поддръжката от страна на Китай за Русия в на практика проект се показва в: обезпечен стокообмен в границите на 146 милиарда $ (по резултатите от 2021 година - 30% от общия стокообмен на Русия със света). Фиксирани и надеждно предпазени са и запасите на Русия в юани и в злато.

Стокообменът на Съединени американски щати с Китай за м.г. е 757 милрд. $. Но в случай че някой се опита да провежда „ евакуацията ” на главните международни търговски марки в региона на потребителските артикули и услуги, каквато беше приложена на Русия, би трябвало да одобри „ самоубийствено ” решение да „ зачеркне ” до 80% от личните си пазари. Износът на „ Apple ” в Китай е сравним с това, което конгломератът изнася общо в Европа и осъществя в Съединени американски щати. А китайските аналози на „ Apple ” единствено това чакат – да заемат нейните позиции на китайския пазар, с произвеждане, което към този момент е със съпоставимо качество.

Китай е освен голям по мащаб пазар, само че и огромен международен производител. Даже в областта на „ ширпотребата ”, заместването на китайското произвеждане би наложило обилни нови вложения и би лишило време. И би повишило инфлационния напън, на първо място върху америнския пазар.

Два са рисковите аспекти за Китай от възможни наказания по модела на наложените на Русия: преди всичко вносът на въглеводороди, 75% от преработвания петрол е от импорт, главната част от който се доставя с морски превоз. В случай на открит спор със Съединени американски щати, морският трафик към и от Южно и Източнокитайски морета може елементарно да бъде неподвижен посредством морска обсада. Русия и в по-малка степен Казахстан са единствените снабдители на петрол по сухопътни коридори (тръбопроводи и ж.п.). Тоест, Русия за Китай има и смисъла на поръчител за неговата енергийна сигурност. Шелфовият рандеман на енергоресурси също би попаднал под рестриктивните мерки на възможна морска обсада.

Златно-валутните запаси са вторият сериозен проблем за Китай. Китай поддържа в американски дългови бумаги три трилиона $ (около една пета от годишния вътрешен артикул на Китай). По опита от глобите против Русия, Китай вероятно също би изгубил част от този запас. Този забележителен размер от запаси под амерински надзор беше израз на консенсуса за характера на двустранните връзки в управлението на Китай до идването на Си Дзинпин на власт, когато Съединени американски щати и Китай изграждаха интензивно партньорски отношение. Да не забравяме, че Тръмп като президент предалагаше въвеждането на колосални „ репарации ” поради „ китайския вирус ”.

Според формалната статистика Китай употребява едвам 3% юани в международната си търговия, до момента в който доларовият съставен елемент е близо 90%. Не са известни размерите на отпуснатите от Китай заеми в юани. Така са се поставили икономическите взаимозависимости на Китай със Съединени американски щати и със Запада като цяло, че възможни огромни наказания против Китай могат да доведат до противоположни „ плачевни ” резултати за стопанската система на Съединени американски щати и света.

Още през 90-те години Китай създаде и стартира въвеждането на програмата „ Златен щит ” за въздържане на „ отрицателно наличие ”, което може да проникне посредством интернет в публичната среда. Когато интернетът се беше преди малко родил. Постепенно беше построена стройни система за отбрана посредством: пречистване на наличието, закъснение или ограничаване на трафика, ограничаване на обществените мрежи. Китай обаче по едно и също време с това сътвори лични видеохостинги, аналози на Facebook и Туитър. Всичко, което директно влияе върху публичните настроения се дублира, включително киното, занимателната промишленост, видео и различната действителност.

Днес Китай е страна с един милиард и 400 милиона интернет консуматори, интернет покритието е на 85-90% от територията на страната, това е страната на „ 5G ”. Някои блогъри имат десетки милиони почитатели. Алтернативна на Запада, лична интернет империя.

В всеобщото схващане китайците постоянно са разглеждали Русия и руснаците като разнообразни от останалите „ западни ” хора, въпреки че Русия също е на Запад. Докато преди години преобладаваше „ неутрално удобното отношение ” към Русия и отношение към Съединени американски щати като „ център на света и страна фантазия ”. Сега, по отношение на рецесията в Украйна се появяват и настроения на „ почит ” към Русия. Защото по прилика с Украйна се смята, че в Тавайн живеят същите такива китайци, както в континенталната част на Китай, само че Съединени американски щати се пробват да ги трансфорат в „ американци ”, с цел да разрушат единния етнос и да засилят несъгласията, които постоянно са същствували в Китай.

Политиката и създаването на тактика в Китай имат доста систематичен, подробен и последователен темперамент. Тези тактики се създават с огромно изпреварване на евентуалните събития и процеси. Поради това и заради мащабите си, е доста мъчно Китай да маневрира, или да бъде отклонен от определения път.

На този декор е изцяло естествено Китай да изиграе основна роля при окончателния арбитраж на рецесията в Украйна. И всъщност да окаже решаващо въздействие върху Путин, при установяване на ходовете му в „ ендшпила ” на войната. В каква посока, остава да се види от резултатите от предстоящите онлайн договаряния на Си Дзинпин с Байдън на 18 март. “

Николай Вавилов не се наема да предвижда дали Китай ще избере ролята на Game changer за хода и резултатите от войната в Украйна или ще избра да изчака на „ брега на реката ” трупът на врага да проплува надолу по течението.

Си Сзинпин има тази привилегия в тази ситуация, че въпреки за прекомерно къс перид от въвеждането им до момента, той може да калкулира, като умножи по коефициент, отговарящ на мащаба на страната, последствията от пагубните наказания против Русия, в случай че вероятно бъдат въведени против Китай. Той има два разновидността за избор, само че без опцията „ win-win ”. В единия случай, ще концентрира напъните си за справяне, взаимно със Съединени американски щати с връхлитащата международна финансова и икономическа рецесия. С възможен бонус да има значим глас в бъдещата делба на геостратегическото завещание на Руската федерация.
Вторият вид е да върви на съдбоносен преден конфликт със Съединени американски щати.

Тази алтернатива има и персонални измерения за Си Дзинпин, който до следващия конгрес на Китайската комунистическа партия през ноември т.г. би трябвало да удостовери, че е подготвен за идващ десетгодишен мандат като партиен и държавен ръдоводител. И всичко това поради войната в Украйна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР