Необичайно топлото време за есента, активните покупки на втечнен природен

...
Необичайно топлото време за есента, активните покупки на втечнен природен
Коментари Харесай

Истинските трудности за Европа все още не са започнали

Необичайно топлото време за есента, дейните покупки на полутечен природен газ и запълването на газовите складове стабилизираха до известна степен енергийната обстановка в Европа, написа Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Цените на синьото гориво започнаха последователно да падат: някои оптимисти даже побързаха да разгласят, че енергийната рецесия в Европа е завършила, съобщи Агенция " Фокус ".

Все още обаче е рано да се приказва за това, уверени са в редакцията на немската медия. Цените сигурно ще стартират да се повишават още веднъж, когато настъпи студеното време и доставките на пазара на ВПГ намалеят за сметка на потребителските съперници от Азия. Освен това Русия може да усили натиска, като понижи доставките през останалите канали. Всъщност, същинските компликации за Европа даже не са почнали.

Консултантската организация Rystad Energy обрисува три вероятни сюжета за Европа. При първия сюжет Русия резервира настоящето си равнище на експорт на газ за Европа, до момента в който Европейски Съюз постанова ембарго върху съветския нефт. Подобен сюжет би означавал рецесия в Европа, само че не и злополука, даже в случай че зимата на 2023 година е студена.

При втория сюжет Русия изцяло стопира доставките на синьо гориво за Европа през територията на Украйна, тъй че Европа ще остане без още 10-12 милиарда кубически метра газ годишно. В този случай Европейски Съюз ще понесе спомагателни разноски за милиарди евро. Русия ще се опита да компенсира загубите си за сметка на нови консуматори.

Екстремният сюжет допуска тотална " енергийна война ", в която Русия ще спре доставките даже през " Турски поток ", написа Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Поради това Европа ще бъде лишена от още 15 милиарда кубически метра газ. Освен това при този сюжет Русия ще нападна европейската инфраструктура за доставка на газ. В резултат на това Европейски Съюз ще изпита пагубен дефицит на синьо гориво: до ноември 2023 година газовите складове ще бъдат празни.

Както отбелязва изданието, анализът на Rystad Energy има своите граници, защото се концентрира единствено върху енергийния бранш и не визира събитията на бойното поле в Украйна. Въпреки това от този разбор могат да се извлекат два значими урока, написа Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Първият е, че Русия има повече поле за ескалация от Запада. Вторият, че даже цялостното ембарго върху енергийните запаси на Москва няма да изпразни съветската хазна, тъй като колкото повече съветски въглеводороди бъдат изключени от пазара, толкоз повече те ще нарастват.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР