Броят на делата срещу компаниите за бързи кредити се увеличава

...
Броят на делата срещу компаниите за бързи кредити се увеличава
Коментари Харесай

Увеличава се броят на делата срещу компаниите за бързи кредити в България

Броят на делата против фирмите за бързи заеми се усилва след решение на Съда на Европейския съюз , произнесено по питане от България.

То гласи, че в случай че спомагателните такси по потребителските заеми не са включени в годишния % на разноските /ГПР/, длъжникът връща единствено главницата. Финансисти разясняват пред „ БНР “, че практиката на скрити такси е постоянно срещана в България.

Много хора, ощетени от такива практики , търсят помощ от финансови консултанти за правене на тъжби и експертизи, защото в договорите за потребителски заеми постоянно не са включени всички такси и общи разноски . Според решението на Европейския съд, в случай че не са включени всички разноски, кредитополучателят връща единствено главницата без лихвите и разноските. Това стана ясно откакто български юрист изиска пояснение на закона.

Финансистът Десислава Николова изяснява, че потребителят не може да дължи повече от посоченото в закона, който дефинира лимит на годишния % на разноските . Таванът на ГПР е 5 пъти наказателната рента за просрочие, което сега е 68.9%. Например, при заем от 1000 лв. за период от 3 месеца , лихвата не би трябвало да надвишава 53.5%, а общото оскъпяване не повече от 91 лева Това значи, че приблизително по 30 лева би трябвало да бъде възнаграждението на небанковата финансова институция при тези условия.

Николова предизвестява, че клиентите постоянно биват заблуждавани посредством манипулирани калкулатори на някои сдружения за бързо кредитиране, които скриват таксите. Тя поучава хората да употребяват самостоятелни калкулатори в интернет.

Климатолог: Най-подходящо за море ще бъде от 20 юли до 15 август

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР