Миряни протестират пред сградата на Светия синод в момент, когато

...
Миряни протестират пред сградата на Светия синод в момент, когато
Коментари Харесай

Миряни излязоха на протест срещу кандидатурата на Арсений за сливенски митрополит


Миряни стачкуват пред постройката на Светия синод в миг, когато той взема решение за избора на Сливенски митрополит.

Говорителят на протестиращите богословът Георги Тодоров се разгласи против намесата на Вселенския патриарх Вартоломей в делата на Българската православна черква, обвинявайки го даже в разкол.

“Ако допуснем ереста на фенеро-папизма да се схване от цялата черква, тогава всичко зависи от един човечец. Ако той хлътне в разкол, всички ни праща в ямата”, сподели богословът.

Протестиращите упорстват знеполският свещеник Арсений да бъде изключен от избора за Сливенски митрополит, тъй като е служил дружно с отлъчен от съветския патриарх Кирил. Според протестиращите с това си деяние Арсений е нарушил църковните правила. А низвергнатият свещеник, с който Арсений, дружно с пловдивския митрополит Николай, са служили, е представител на отделилата се от Руската православна черква - Украинска, която е приета за автокефална от вселенския патриарх Вартоломей.

На въпрос на БГНЕС дали със своята позиция протестиращите не обслужват геополитическите позиции на Москва, те отвърнаха, че се " борят за чистотата и същинската черква и православна религия ".

Десетки са протестиращите към Синода, пеят църковни химни, има засилено полицейско наличие. Протестът е кротичък.

фотография: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР