Нечакан дъжд отлага началото на фестивала два пътиСред произведенията са

...
Нечакан дъжд отлага началото на фестивала два пътиСред произведенията са
Коментари Харесай

Митове и чудовища от пясък в Бургас

Нечакан дъжд отсрочва началото на фестивала два пъти


Сред творбите са подиуми от Властелина на пръстените и Игра на тронове
 49-3  49-1  49-2
През лятото всички бургаски пътища водят към неповторимото градче на пясъчните фигури в Бургас. Тази година то отвори порти при започване на юли. Тема на фестивала, който радва и възрастни, и малчуганите е “Митове и чудовища ”. Фигурите са изваяни от над 5000 тона пясък със специфични примеси, което ги прави извънредно здрави и устойчиви.

Заради честите валежи през последните две седмици, откриването на 11-то издание на Фестивала на пясъчните статуи в Бургас бе отлагано два пъти, само че Община Бургас, която е уредник на събитието, съблюдава традицията- нейните поданици да прегледат експозицията първи и гратис.

На 7-ми юли неповторимите пясъчни статуи можеше да бъдат прегледани изцяло гратис.

Фестивалът е на нормалното си място- в парк “Езеро ”, покрай Конна база – Бургас. Той ще работи всеки ден от 08.00 до 22.00 часа, чак до края на септември. Цените остават непроменени: за деца до 7 години визитата е гратис, постоянният билет е 3.50 лева, за възпитаници и пенсионери – 1.50 лева, а за група над 10 души – по 2.50 лева на човек.

Тази година двадесет и двама създатели от Австралия, Турция, Украйна, Германия, Полша, Русия, Чехия и България работиха по атрактивната тематика “Митове и чудовища ”. На входа на експозицията ще ви посрещнат двете кули от Толкиновата сага “Властелинът на пръстените ” – Ортанк в Айсенгард (обиталище на магьосника Саруман) и Барад-Дур, от чийто връх гледа неспящото око на Саурон. Сред склуптурите има и такава, инспирирана от най-гледания сериал “Игра на тронове ”. Тя изобразява Денерис и дракона. Във фестивалната зона са изваяни още горгоната Медуза, циклопи, чудовището от Лох Нес, орк от света на Warcraft и други

Един от създателите на пясъчна фигура е художникът Добрин Вътев. Той е направил “Хищникът против Пришълеца ”. Разказва, че с сътрудниците си са почнали работа на 15- ти юни и най- доста ги е затруднил дъждът. Дори се наложило да опаковат фигурите с найлони и Пясъчното градче замязяло на галерия на Кристо. Оранжевите кодове за неприятно време, които се задържаха цяла седмица, че и повече, най- доста попречили скулпторите от чужбина, тъй като те имали билети за връщане по родните си места, а бурята събаряла разнообразни орнаменти от композициите им. Българските им сътрудници обаче, им блъснали рамо и поели да довършат разваленото от стихиите.

Фигурите са по-обемни и не са на постаменти


Няколко циклопа, само че единствено един – занимателен


Едноок колос впечатлява с внушителния си растеж от 5 метра

 49-4  49-6
Миналата година тематиката на фестивала бе за известни кино герои. Очаква се през това лято скулпторите с оживели легенди и чудовища да привлекат още повече аудитория, а децата безусловно да се влюбят в композициите, които са направени с доста труд, ентусиазъм и наслада от създателите си.

В градчето има няколко циклопа. Те са разнообразни. Единият е даже занимателен. Негов създател е украински ваятел. Това е положителният циклоп. Турски създател, който живее в Германия също е направил циклоп, само че по-страшен. Неговият циклоп е най- огромната фигура тази година, близо пет метра висок. Със сигурност, на никого няма да му се желае да го срещне нескрито, майтапят се посетителите. Австралийският ваятел, който идва и взе участие във всяко издание на фестивала е пресъздал чудовището Лох Нес от едноименното шотландско езеро, вълнуващо въображението епохи наред.

Различното на фестивала тази година е, че създателите и скулптурите са повече, разяснява Венцислав Тасев, един от хората, които дават отговор за осъществяването на фестивала. Има повече български създатели, спрямо минали години. За родните художници това е учене на ново изкуство, доста от тях към този момент имат предложения да вземат участие в сходни пясъчни фестивали в чужбина.

Обемът на фигурите е по-голям, а това лято те към този момент не са на пясъчни постаменти. Това значи, че цялото количество пясък е употребявано за изработката на фигурите.

Всеки създател пресъздава фигурите съгласно своята сензитивност, само че защото несъмнено децата са най-многобройните посетители на фестивала, ние сме напълно обърнати към тях, заключават уредниците.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР