Най-вероятно трус ще има в точка между Силиври, Истанбул, и

...
Най-вероятно трус ще има в точка между Силиври, Истанбул, и
Коментари Харесай

Турските сеизмолози: 9 по Рихтер може да удари Мармара, има натрупване на енергия

Най-вероятно трус ще има в точка сред Силиври, Истанбул, и Принцовите острови.
От много време се предсказва огромен земен трус в региона на Мраморно море, Северозападна Турция. След мощните трусове с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер на 6 февруари този въпрос още веднъж набра новост. Превърна се в тематика на оживени полемики в страната.

Вероятността земетресение с магнитуд над 7 степен да разлюлее този регион до края на 30-те години на този век е към 64 %, пресмята доцент Доган Калафат. Според специалиста, който приказва пред CNN-Тюрк, вероятността нараства още повече в идващите десетилетия. До 50-те години на този век шансът за подобен трус се усилва на 75 на 100, а до 90-те години – на 95 на 100.

Според проф. Джелял Шенгьор учените
чакат в региона Мармара земетресение
от минимум 7 степен, чиято дълготрайност може да бъде цели две минути. Едно земетресение там може да бъде даже с магнитуд 9 по Рихтер, твърди експертът.

По думите на различен прочут сеизмолог, проф. Наджи Гьорюр, има струпване на сила по продължение на 79-километров разлом от град Мармара Ереглиси до Принцовите острови, което крие риск от земетресение с магнитуд 7,2. Същевременно обаче съществува риск и за по-голямо земетресение в същия регион с магнитуд 7,6.

Проф. Дженк Ялтърак акцентира, че в Мраморно море има четири разломни сегмента, които не са се разкъсвали сред 240 и 510 години. По думите му най-рисковият измежду тях, който сеизмолозите чакат да се раздра, е по линията сред Османгази и остров Имралъ, дълга 110 км. Този сегмент е с капацитет да създаде земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер, споделя той.

Проф. Окан Тюйсюз отбелязва, че на всеки 250 години в Мраморно море има огромно земетресение. Измерванията демонстрират, че Северноанадолският разлом в Мраморно море се движи приблизително с 2 см на година. Районът Мармара е в очакване на земетресение от над 7 степен. Най-вероятно то ще се случи в точка сред Силиври,, и Принцовите острови, споделя проф. Тюйсюз.

Според проф. Шюкрю Ерсой в Мармара е допустимо да стане земетресение с магнитуд 7,7. Той показва, че най-голямото земетресение в този регион е било това от 1509 година, наречено „ дребен апокалипсис “. Това земетресение е предизвикало големи опустошения и жертви, споделя той.

Проф. Ахмет Ерджан обаче счита, че би било „ учудващо “, в случай че в региона стане огромно земетресение преди 2045 г.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР