В прекрасния филм Казабланка“ главният герой, Хъмфри Богарт, остава известен

...
В прекрасния филм Казабланка“ главният герой, Хъмфри Богарт, остава известен
Коментари Харесай

Разкажи го отново, Марко Поло!

В прелестния филм „ Казабланка “ основният воин, Хъмфри Богарт, остава прочут с думите, с които се обръща към пианиста в неговия нощен клуб, в който нацистите се пробват да командват живота. „ Изсвири го още веднъж, Сам! “ – е паметната фраза на Хъмфри Богарт. С тази фраза той им припомня, че джазът е музика, която по това време е била знак на свободата, вярата и независимостта. Музика, която могат да схванат единствено същински свободните хора.

Когато през 12в известният венециански търговец Марко Поло дружно със своя наследник и брат потегля за Китай никой не е знаел къде тъкмо отива и какво тъкмо ще види. Марко Поло пропътувал Пътя на коприната до Китай, срещнал се с великия хан на Монголската империя – Кубилай хан, внук на Чингис хан, в Шанду – и даже работил десетилетие за него. За разлика от другите служители на императора, той умеел да вижда детайлите в другите обичаи и разнообразието в бита и всекидневието на локалните хора и откакто се прибирал при императора, му разказвал всичко, което е видял по време на пътуването. Затова императорът предпочитал да го изпраща на комплицирани задачи, с цел да събере нужната информация.

Години по-късно Марко Поло се връща във Венеция и наред с многото екзотични артикули, дарове и новости донася най-важното обръщение. Като споделя за своя живот при китайския император той доста ясно, в детайли и метафизичен изяснява по какъв начин би трябвало да се държат търговците, когато отиват в непозната страна да търгуват. Като споделям търговците – имам пред тип освен елементарните бизнесмени, само че също по този начин политиците, военните, свещениците. Тогава всичко това е било едно цяло. По-късно се появяват тесните специализации.

Марко Поло споделя, че в случай че искаш да търгуваш с непозната страна, първо би трябвало да опознаеш нейния народ, нейните традиции, нейната просвета. Повтарям- да опознаеш, а не да пренебрегнеш или да унищожиш! Да схванеш на какво се смеят те и от какво плачат. И когато проникнеш надълбоко в културната им еднаквост, ти към този момент ще бъдеш добре посрещнат и можеш да се надяваш и да направиш добра търговия- с други думи да спечелиш от това свое знание. Съветът на Марко Поло е: „ Като отидете в Китай, дръжте се почтително към китайците и към техния император, към техните богове. Ако го извършите, ще ви посрещнат добре. “ В същото време той поучава и китайския император какво би трябвало да създадат неговите търговци, с цел да бъдат посрещнати добре във Венеция. Ако имахме тогава подобен еквивалент щяхме да кажем, че Марко Поло е бил създател на първата дипломатическа академия. И също така- учредител на хартата на Организация на обединените нации. Въпреки, че през днешния ден тази харта е обрасла с толкоз условности, че към този момент е мъчно да се каже в какво е основата на тези връзки.

А то е напълно просто и не е от през вчерашния ден. Ако искаш да те почитат и да те посрещат добре- отнасяй се с другите страни почтително, зачитай техните закони и техните традиции и те ще ти отвърнат със същото. Разказва Марко Поло, но кой го слуша! За страдание единствено няколко века след неговото странствуване, което в полза на истината мнозина са приемали като небивалица и приказен роман, великите европейски мореплаватели нападнали Южна Америка без да са чели спомените на именития странник и търговец. Те просто решили, че няма смисъл да си губят времето с проучване на непознатите традиции и стремежи, ами по-добре да покажат кой има по-остри мечове и алебарди. Останалото го знаем.

Като казвали, че не имат вяра на разказите на пътешественика мореплавателите-завоеватели желали да пояснят, че не може единствено с една добра дума да отидеш при чужденеца и да го убедиш да търгува с тебе. Трябва и нещо друго. Векове по-късно Ал Капоне ще облече тази концепция в крилатата фраза: „ На нашата улица се знаеше, споделя той, че с добра дума и револвер можеш да постигнеш повече, в сравнение с единствено с добра дума “. И двамата герои са добре познати на историята- можете да вярвате на който поискате като знаете по какъв начин са приключили живота си и какъв спомен са оставили след себе си.

Днес тези мъдрости очевидно към този момент са оценени по достолепие, тъй като световните стопански империи не се нуждаят от положителната дума на хората по света. Те избират да цитират Ал Капоне. И въпреки всичко си мисля – какъв брой ли щеше да завоюва светът в случай че се бяха прислушали на времето в думите на остарелия венециански търговец. Както казахме, тогава търговците са били по едно и също време и бизнесмени, и воини и дипломати. Сега към този момент тези търговци ги няма. Както прочее и дипломатите.

Ако знаех че ще подейства бих призовал високо: „ Разкажи го още веднъж, Марко Поло! “

Източник:

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед16588Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед22123Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед14182Доц. Валери Жаблянов: Левицата в Европа и в България би трябвало да се разгласи против растящата милитаризацияАлтернативен Поглед12804Доц. Валери Жаблянов: Управляващи и съпротива не са в положение да предложат друга държавна политикаАлтернативен Поглед28396 " ЛЕВИЦАТА! " внесе документите си в ЦИК за присъединяване в изборитеАлтернативен Поглед131004Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед90512Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР