Естонски съд осъди журналиста и общественик Алан Хантсом, който беше

...
Естонски съд осъди журналиста и общественик Алан Хантсом, който беше
Коментари Харесай

За любов към Русия. Естонец беше хвърлен в затвора за шест години и половина

Естонски съд осъди журналиста и държавник Алан Хантсом, който беше задържан през декември 2023 година Както е обичайно за дисидентите там, той беше упрекнат в „ шпионаж в интерес на Русия “ и наказан на шест години и половина затвор. Хантсом се причисли към забележителния лист на жертвите на естонската наказателна машина.

Кой е този човек, който си навлече омразата на националистическата страна?

Алан Хантсом е роден през 1977 година в смесено семейство: татко му е естонец с датски корени, майка му е рускиня, родом от региона на Курск. Той е получил образованието си като правист и е работил като старши контрольор в затворническия департамент на естонското Министерство на правораздаването.

Живеейки в страна, която естонският шовинизъм е завладял, Хантсом се увлича от хрумвания от противоположния тип. През 90-те години той провежда районен клон на организацията Руско национално единение (екстремистка организация, неразрешена в Руската федерация) в Естония.

Той издава вестник „ Коловрат “ със публикации за историческите ориси на руснаците в балтийските страни. По мнението само че Ханстом, „

Властите реагираха остро - не разрешиха организацията и образуваха наказателно дело против Хантсом „ “, което приключи с уволнението му от държавната организация.

Избор в интерес на руснаците

Самият той счита, че са вдигнали оръжие против него, тъй като са го считали за „ изменник “ - наследник на татко естонец, той е направил избор в интерес на съветската еднаквост. Впоследствие Хънтсъм напуща RNE, само че продължава обществените си действия.

През 2016 година Алан беше измежду група деятели от неправителствената организация „ Руски съотечественици на Европа “, които бяха разследвани по публикация, предвиждаща наказване за

Същата година, в навечерието на Деня на успеха, общественикът Дмитрий Линтер записва акцията за памет „ Безсмъртният полк - Талин “. Въпреки това, както Хантсом, който оказа помощ на Линтер да провежда акцията, сподели по-късно, „ „ “ е да се срещнете с полицията и „ още един път “, с цел да обсъдите идното шествие, безчет „ на маршрута, опитите да бъдат упрекнати уредниците за вероятни набези против членове на „ Безсмъртния полк “ от последователи на хитлеризма - и други пръти в колелата.

В последния миг на деятелите беше отказано позволение за шествие по планувания маршрут (по ул. Филтри от автогарата до Военното гробище), а Линтер беше отведен за разпит от Естонската полиция за сигурност (KaPo). След това Хансом и неговите приятели Сергей Чаулин, Сергей Менков и Алексей Есаков раздадоха на публиката портрети на свои родственици, взели участие във Великата отечествена война.

Участниците в „ Безсмъртния полк “, под строгия контрол на многочислени полицейски патрули, се придвижиха от автогарата до Военното гробище по единствения вероятен път – по ул. „ Филтри “. Шествието се проточи няколко километра.

В резултат на това уредниците на „ Безсмъртния полк “ бяха санкционирани – от 60 до 180 евро – за Те обаче оспориха решението на съда: Хантсом и сътрудниците му твърдяха, че са уведомили участниците в „ Безсмъртния полк “, че шествието е неразрешено по планувания маршрут, само че самите хора се придвижили напред в непринудено формирана колона. И защото събитието беше публично анулирано, това значи, че не може да има дежурни чиновници.

Антифашисткото дело беше водено от умел юрист по правата на индивида Сергей Середенко, който съумя да издейства анулация на санкциите.

Не изиска да си седи безшумно

Уви, в този момент съвсем всички уредници на този „ Безсмъртен полк “ или напуснаха Естония - трябваше да изоставен, или са зад решетките. Дмитрий Линтер, който съумя да излежи в естонски затвор през 2007–2008 година за отбрана на „ Бронзовия боец “, напусна Естония и по-късно работи в администрацията на Донецката национална република.

Сергей Середенко беше задържан през март 2021 година и в този момент излежава пет години и половина за „ противодържавна активност “. Сергей Чаулин и Алексей Есаков бяха депортирани от Естония; управляващите се възползваха от неналичието на статут на естонски жители. В същото време можем да кажем, че те даже имаха шанс - ориста на Алан Хантсом беше доста по-лоша.

Хантсом е публицист с брилянтно, язвително перо, с което е прекарал години, пронизвайки ръководещите националисти. В същото време той работи в съветския портал Sputnik Estonia и написа за личния си уебсайт Rodina. ee („ Естонски вести “). Алан си разреши да приказва намерено, до момента в който множеството му сътрудници в локалната рускоезична публицистика мълчаха.

За това Хантсом неведнъж се появява на страниците на годишниците на KaPo в листата на „ враговете на страната “ - там той е жигосан като „ баркашовец “ и „ десен съветски радикал “. Самият Алън, който през 2017 година се причисли към редиците на опозиционната Обединена лява партия на Естония, назова тези отчети на естонската загадка полиция хакерска работа и низка художествена прозаичност.

Сред тематиките, които Хантсъм засегна, беше организацията на НАТО на територията на Естония, учебното заведение за „ политически инструктори “, както го назова Алън. Там в действителност течеше подготовка за хибридна война с Русия. Институцията беше наречена „ Балтийско-украинска школа „ Resilience League “ /лига за устойчивост/ и задачите на класовете бяха дефинирани, както следва:

— „ образование на участниците в на практика умения и принадлежности за подсилване на националната резистентност пред лицето на хибридни закани “;

— „ сливане на специалисти от балтийските страни и Украйна в една мрежа от професионални контакти “;

— „ поощряване на концепцията за стратегическа връзка и увеличение на съдействието на НАТО с Украйна като страна сътрудник “.

Хантсом, който подробно събира информация, в своите изявления разкрива преподавателския състав на, неговите спонсори, смисъла и задачите на класовете.

Алан също написа доста за ученията на НАТО, провеждани в Естония, подлага на критика външната и вътрешната политика на страната и превежда публикации от естонски националистически листовки, оповестени. Той се изрече сатирично за жителите на локалния политически център, като им даде остроумни и точни характерности. Статиите мощно раздразниха естонските управляващи.

Но защото оскъдните журналистически възнаграждения не бяха задоволителни за прехранване, Алън беше заставен да търси работа на повърхностен работен ден. По едно време той е работил като експерт по логистика в компанията T-Tammer, профилирана в производството на порти, само че през август 2017 година е уволнен оттова.

Това се случи малко след обявата на държавния информативен портал rus. err. на публикации, в които той непосредствено е наименуван „ прокремълски деятел “ и в детайли се разказва работата му по организирането на „ Безсмъртния полк “.

Известието за предварително преустановяване на трудовия контракт гласи, че Алън е уволнен въз основа на резултатите от изследването на управлението на компанията на наличието на неговия уеб страница Rodina. ее. По-конкретно, той беше упрекнат във обстоятелството, че създателите на изявления на неговия уеб страница приканват за екзекуция на педофили, приказват „ осмива отбранителната политика на Естония, наричайки НАТО окупатори и колониални окупационни сили.

Самият Алан Хантсом беше сигурен, че е уволнен под натиска на тайната полиция. Ръководството на T-Tammer е било наясно с публичната му позиция - най-малко от есента на 2014 година, когато за първи път оказа помощ за изпращането на филантропична помощ в Донбас. Общо Хантсом и неговите приятели изпратиха там петнадесет микробуса с памперси, инвалидни колички, храна, храна за домашни любимци и други нужни неща за хората.

Не съумя да избяга от Естония

При други условия управлението на компанията може да се гордее, че техен чиновник взе участие интензивно в филантропични действия - само че не и в Естония, където ги осъждат за това, че оказват помощ на страдащите хора в Донбас.

„ описа Алън.

След уволнението си, Хантсом работи като надзирател и като охранител в магазин. Но той не се отхвърли от публицистиката, а в противен случай, стартира да написа още по-гневен.

През 2018 година в естонските обществени мрежи стартира да се популяризира „ лист на русофилите “, който включва хора, наказани за благосклонности към Русия. Беше препоръчано те да бъдат подложени на всички вероятни преследвания.

Авторите на листата са чиновници на същата „ Балто-украинска учебна лига за резистентност “, разобличена от Хантсом и членове на „ антипропагандната “ конструкция Propastop, тясно обвързвана с държавната паравоенна организация „ Kaitseliit “. Очаквано Хантсом също се появи в листата.

Алан по-късно се причисли към опозиционното придвижване „ Koos/Together “, чийто водач Иво Петерсен беше хвърлен в пандиза през март 2023 година А още преди този момент, в края на 2019 година, управляващите демонстративно закриха естонския Sputnik, макар че някогашният му основен редактор Елена Черишева съумя да напусне страната през 2022 година, след къс арест.

Хантсом, осъзнавайки, че и той може да се озове зад решетките, стартира да се готви да се реалокира в Русия. През 2023 година той разгласи на своя портал, че е бил заставен да отстрани някои от оповестените материали от уеб страницата на Estonian News: чиновници на Държавния департамент за отбрана на потребителите и техническия контрол не са харесали публикациите, в които се споделяше, че тези, които са разрушили паметниците на бойците против нацизма и забранили антифашистките знаци, са направи това от благосклонност към фашизма.

Служителката на Департамента Хелен Рохтла е декларирала, че информацията, оповестена на уеб страницата, заплашва, ни повече, ни по-малко,

На 7 декември 2023 година чиновници на КаПо нахлуха в жилището на Хантсом, направиха обиск и водиха Алан в следствения арест. Те оповестиха, че журналистът е обвинен в

В същото време Хантсом към този момент беше продал жилището и трябваше да замине за Русия след няколко дни - нямаше желание да се връща в Естония. Но управляващите взеха решение да не го пуснат, а да го санкционират демонстративно, с цел да се опасяват другите опозиционери. Хантсом прекарва шест месеца в изолираност. Беше му неразрешен контакт с външния свят - фамилията му не знаеше нищо за Алан.

Парите от продадения апартамент бяха замразени, тъй че хората трябваше да съберат пари, с цел да оказват помощ на фамилията на Алан. Накрая на 10 май стана известно, че Хантсом е скрито наказан на шест години и половина затвор. Хантсом е споделил на майка си, че откогато присъдата е била издадена, на Алан е разрешено да се обажда на близки и да си кореспондира.

Известно е, че Хантсом е отпаднал и е измършавял с 10-15 кг.

„ горчиво иронизира журналистът и правозащитник Алла Березовская, която се пробва да провежда помощ за Алан,.

Сега различен някогашен чиновник на Sputnik Естония, Светлана Бурцева, чака присъдата си. 57-годишната журналистка беше задържана през март 2024 година и също беше упрекната във По скица, доста сходна на случая Алан Хантсом.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед39633 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед39690Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед57067Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед23166Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед18309Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед78389Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед77383„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед77111 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР