Гръцкият премиер спомена и гръцкото малцинство в Турция, което по

...
Гръцкият премиер спомена и гръцкото малцинство в Турция, което по
Коментари Харесай

Новата нормалност: Мицотакис и Ердоган влязоха в дискусия за Хамас

Гръцкият министър председател загатна и гръцкото малцинство в Турция, което по думите му обогатява публичния и културния живот на Турция, само че се нуждае от поддръжката на турската страна, с цел да продължи да съществува.

По отношение на мюсюлманското малцинство в Гърция Мицотакис съобщи, че то се радва на всички права и благоприятни условия, които имат жителите в страната. Той напомни, че съгласно Лозанския контракт от 1923 година малцинството е категорично несъмнено като религиозно.

Мицотакис сподели, че е разискал с Ердоган неотдавнашното връщане на статута на настояща джамия на тогавашния византийски храм " Христос Спасител в Хора " . Гръцкият министър председател съобщи, че е изразил недоволството на страната си от това деяние и е подчертал смисъла на запазването на цивилизационния темперамент на паметника.

За войната в Близкия изток Мицотакис акцентира, че Израел има цялостното право на самозащита и дефинира " Хамас " като терористична организация. Същевременно той съобщи, че Гърция е съгласна с Турция, че би трябвало да бъде предпазено мирното население, да бъде спряна асиметричната приложимост на мощ и че единственото трайно решение е връщането към дипломацията.

От своя страна турският президент Ердоган изрази противоречие с определението на Мицотакис за " Хамас " .

" Приятелю Кириакос, има един въпрос, по който не сме съгласни. " Хамас " не е терористична организация, тя е организация на съпротивата, която се бори да отбрани земите на народа си ".

" Нека да се съгласим, че не сме съгласни по този въпрос, само че сме съгласни за потребността от неотложно прекъсване на огъня и на първо място от отбрана на мирните палестинци ", отвърна Мицотакис. " Това може да стане ", заключи Ердоган.

Сред тематиките, които е сложил пред Ердоган, Мицотакис уточни кипърския въпрос, като съобщи, че единственият път за разрешаването му е разговорът. Той сподели, че по този въпрос " явно нямаме единодушие, само че противоотровата на тази невъзможност не може да бъде друга, с изключение на разговорът ", сподели гръцкият министър председател и добави, че страната му продължава да поддържа присъединението на Турция към Европейски Съюз при изискване, че зачита европейското право.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР