Навлизането на изкуствения интелект в творческите индустрии беше прието със

...
Навлизането на изкуствения интелект в творческите индустрии беше прието със
Коментари Харесай

Естествен или изкуствен интелект - как да разберем кой е писал този текст?

Навлизането на изкуствения разсъдък в креативните промишлености беше признато със смесени настроения. От една страна това се трансформира в основа за появяването на доста услуги, които всеобщият консуматор харесва, само че от друга – провокира възмущението на самата креативна колегия.  

Създаването на текстове е първата подсфера на креативните промишлености, в която технологията навлезе, и най-известният приемр за това е Гугъл Translate.

Но услугата на Гугъл беше единствено началото. В момента редица услуги оферират опцията изкуствен интелект да генерира журналистически или маркетингови текстове по заложени инструкции, което в допълнение ожесточи съпротивата против навлизането на технологията в изобретателната сфера.

И тази опозиция към този момент има лице под формата на принадлежности, които откриват дали един текст е написан от някой суперчатбот като ChatGPT или някакъв различен генератор на текст с изкуствен интелект.

От Fast Company вършат лист с сходни принадлежности, като за селекцията употребяват.....именно ChatGPT. За да сформират листата, от медията се обръщат към суперчатбота с молба " да напише публикация за инструментите за разкриване на текст, написан от ChatGPT ".

GPT-2 OUTPUT DETECTOR

От 2015 година насам OpenAI поставя големи старания да възпроизведе човешкия разсъдък и изобретателни качества под формата на изкуствен интелект. Връхна точка на тези старания беше стартирането на генератора на текст с изкуствен интелект ChatGPT през ноември тази година. Потребителите на бета версията на инструмента разгласиха образци за генерирани от суперчатбота текстови отговори, които наподобяват толкоз точни и обосновани, че провокираха ужас в учителското съсловие и даже тормозиха Гугъл, че могат да разклатят трона ѝ в света на интернет търсачките.

Логично, в случай че инженерите на OpenAI са способни да основат бот, който може да написа по-добре от средностатистическия човек, то те могат да основат и бот, който е по-добър от средностатистическия човек в откриването на това дали един текст е генериран от изкуствен интелект.

Такъв е казусът с GPT-2 OUTPUT DETECTOR, който разрешава да поставите текст в полето и незабавно да разберете каква е вероятността той да е написан от изкуствен интелект. Според проучване на OpenAI инструментът има относително висок % на успеваемост, само че " с цел да бъде по-ефективен, би трябвало да се съчетае с подходи, учредени на метаданни и човешка преценка.

GLTR (GIANT LANGUAGE MODEL TEST ROOM)

Когато OpenAI пуска GPT-2 през 2019 година, екипът на лабораторията за изкуствен интелект MIT-IBM Watson и групата за проучвания в областта на обработката на натурален език в Харвард също сплотяват напъните си, с цел да основат логаритъм, който открива дали текстът е написан от бот.

Тук е забавен методът, на който е основана платформата. Нейните основатели залагат концепцията, че компютърно генерираният текст може да наподобява по този начин, като че ли е написан от човек, само че употребява единствено елементарно предвидими думи. За разлика от индивида, който е доста по-вероятно да избира по-нестандартни словосъчетания.

В резултата на това умозаключение, в случай че логаритъмът GLTR може да планува идната дума в обещано изречение, тогава той приема, че това изречение е написано от бот. Натрупването на сходни фрази е претекст за програмата да оцени даден текст като основан от машина.

GPTZERO

Приложението GPTZero употребява подобен метод. То е основано от Едуард Тиан, който като 22-годишен студент в Принстън взема решение да сътвори инструмент, който оказва помощ на преподавателите да откриват случаи на " AIgiarism " – плагиатство, осъществено благодарение на изкуствен интелект.

Тиан споделя, представен от Fast Company, че неговият инструмент мери “случайността в изреченията ”, с цел да пресметна вероятността текстът да е написан от ChatGPT или различен генератор.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР