Националният туристически поход Последният път на Хаджи Димитър“ започва днес

...
Националният туристически поход Последният път на Хаджи Димитър“ започва днес
Коментари Харесай

Поход по последния път на Хаджи Димитър

Националният туристически поход „ Последният път на Хаджи Димитър “ стартира през днешния ден от връх Бузлуджа и ще приключи на 6 август над село Свежен, община Брезово. Около 40 участници в похода ще преминат по маршрута, по който оживелите след борбата на старопланинския връх четници са пренесли на носилка ранения си челник до връх Кадрафил в Средна гора, сподели за Радио Пловдив зам.-кметът на община Брезово Иван Тачев.

Така ще бъдат маркирани 154 години от подвига на четата на Хаджи Димитър, която влиза в тежки борби с турската армия и е разрушена при започване на август 1868 година.

Възстановка ще покаже последните дни на войводата след раняването му на Бузлуджа до гибелта му на 6 август на връх Къдрафил над село Свежен, община Брезово. Възпроизвеждането на историческите събития вършат за 3-та година членове на сдружение „ Традиция “, отпред с Христо Недялков от Карлово.

На 6 август на паметния знак ще бъде отслужена панихида, а почетен часовой ще отдадат военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада в Карлово. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР