Литовският държавен глава Гитанас Науседа изглежда печели втори мандат на

...
Литовският държавен глава Гитанас Науседа изглежда печели втори мандат на
Коментари Харесай

Гитанас Науседа печели втори мандат като президент на Литва

Литовският държавен глава Гитанас Науседа наподобява печели втори мандат на днешния балотаж в борбата за президентския пост, заяви Swissinfo.

60-годишният Науседа, някогашен старши икономист в шведската банкова група SEB, който не е обвързван с никоя партия, завоюва първия тур на изборите на 12 май с 44% от гласовете.

Частичните резултати от преброяването на към 30% от бюлетините демонстрираха, че той печели 82%, следван от министър-председателя Ингрида Симоните от ръководещата дясноцентристка партия „ Отечествен съюз “. Тя беше единствената жена измежду осмината претенденти на първия тур и остана втора с 20%.

Литва е правилен съдружник на Украйна след нахлуването на Русия през 2022 година Подобно на други страни в района, тя се тормози, че може да бъде идната цел на Москва.

Малко над половината от литовците считат, че съветска офанзива е допустима или даже доста евентуална, съгласно изследване на ELTA/Baltijos Tyrimai. Русия постоянно отхвърля опасенията, че може да нападне член на НАТО.

Науседа съобщи по време на спор на 21 май, че гледа на Русия като на зложелател.

И Науседа, и Симоните поддържат увеличението на разноските за защита най-малко до 3% от брутния вътрешен артикул на Литва по отношение на плануваните за тази година 2,75 %. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР