Наситен тъмно син цвят на кристалите, с ефектна подложка от

...
Наситен тъмно син цвят на кристалите, с ефектна подложка от
Коментари Харесай

Азурит - свойства и значение

Наситен мрачно наследник цвят на кристалите, с ефектна поставка от зеленикав, сивкав или кафяв цвят - това е камъкът азурит, скъпа облага за бижутерската индустрия. Ценят го доста и колекционерите поради това, че е автентичен и необичаен. Удивително наследник и поразително мощен, този камък в никакъв случай не може да остане неусетен.

Какво ни споделя за него историята му, съставът му и приложението му - това ще дефинира величината на неговата полезност.

История и разпространяване на азурита

Всички антични цивилизации познават азурита. В Китай го назовават небесен камък, в Египет го употребили единствено жреците, а съществува и легенда, че в Атлантида му е било отредено място за някакви доста специфични духовни цели.

През Средните епохи от минерала се произвеждал пигмент, който бил употребен от художниците. С времето обаче картините, в които е употребен азурит, трансформирали цвета си. Това се дължи на качеството на азурита - под действието на светлината и топлината той потъмнява.

Находища на азурит има в Съединени американски щати, Чили, Австралия и Мароко. Залежи на този камък има и на територията на нашата страна.

Описание на азурита

Азуритът доста постоянно се бърка с лазурита. И двете названия идват от персийски и имат един и същи корен и значат синьо. Същото значение има и названието на френски - azur, което можем в свободен превод да назовем лазурно наследник.

Въпреки че наподобяват еднообразно, азурит и лазурит са разнообразни камъни. Лазуритът принадлежи към групата на содалита и е алумосиликат на натрий и калций със сяра в състава си. Синият му цвят се дължи навръх сярата.

Азуритът е нещо изцяло друго. Той е медна руда и тъкмо от медта в състава си е с ослепителен небесносин цвят. В състава на азурита постоянно има малахит, само че рядко калцит. Той е по-рядък минерал от лазурита и поради това по-ценен.

Отличителна линия на минерала азурит е цветът му, само че другите му характерности също са забавни. Твърдостта му по Моос е 3.5 до 4. Тъй като е карбонатен камък, азуритът се разпада в солна киселина и се получава ярко синя течност.

Образуване на минерала азурит

Азурит се получава, когато въглеродният диоксид проникне в почвата и там реагира с медна руда. Разтворената мед взаимодейства с течност, до момента в който доближи друга химическа среда. Там протичат разнообразни реакции и химическият състав може да се промени. Температурата се покачва и това води до изпаряване на влагата. Тогава подземен се образува пласт азурит.

Отлагането на азурита се случва в пукнатини и кухини в земята като минералът се натрупва под формата на възли и масиви, може да се види и под форма на израстъци, само че рядко. По-често геолозите намират кристали.

Азурит - свойства и значение

Всеки камък, прочут в минералогията през днешния ден, има своихарактерни отлики и свойства, които го вършат неповторим. Това са магическите и лечебни характерности, способността на камъка по някакъв метод на оказва въздействие на духовната и прочувствената сфера от живота на индивида.

Лечебни свойства на азурита

Счита се, че азуритът е камък с мощни лечебни качества. Ето какви са опциите му:

- Пречиства кръвта и усъвършенства нейния състав;

- Понижава кръвното налягане;

- Насърчава заздравяването на тъканите при пострадване и тяхното сливане с костната тъкан;

- Има успокояващо деяние, изключително скъпо при епилепсия и истерия

- Помага при пристъпи на астма;

- Подобрява положението на очите при някои очни заболявания;

- Има положително деяние при някои проблеми на храносмилателната система

- Насърчава положителния сън.

 Азурит за зодия Водолей

Тъй като има високи качества да всмуква, се допуска, че азуритът може сполучливо да отстранява отрови от тялото. Тъй като е обвързван с детайла мед, това го прави надеждно средство за лекуване на артритни недоволства. Камъкът може да се употребява при лекуване на централната нервна система, за възстановяване на кръвния поток и за добра регенерация на клетките.

Наричат азурита минерал на паметта и живота. Той оказва помощ за облекчение на заболяването на Алцхаймер, за утешение на други нервно-дегенеративни болести. Използва се и като лечебно средство за поддържане здравето на черния дроб и бъбреците.

Тъй като камъкът азурит може да обезпечи физическо и прочувствено излекуване, той се употребява за подсилване на проблематични прешлени и за извличане на религия, че възвръщането на естествената работа на костната система е изцяло допустимо.

Магически свойства на азурита

Азуритът е камък на Небето, Земята и женската сила. В античен Китай го наричали небесен камък, тъй като вярвали, че той отваря небесните врати. В антична Гърция и Рим вярвали, че може да даде просветление.

Този минерал отстранява отрицателните мисли, дава изясненост на мозъка, подтиква интелекта. Това е камък за медитация, защото свързва божественото със земното. Той е доста добър избор за връзка с висшето ни Аз. Дава успокоение и баланс на духа, заличава терзанията и чисти напрежението, оказва помощ за превъзмогване на скръбта и меланхолията. Може да разсее всеки боязън и уплаха.

С този кристал ще се отвори вратата за по-добро схващане на личните ни усеща, мисли и страхове. Той отстранява отрицателните страсти, резултат на минали разочарования. Той усъвършенства интуицията, поддържа раждането на нови хрумвания и фантазии. Индиговите нюанси на кристала при някои камъни са подобаващи за възобновяване салдото на вътрешната сила. Концентрацията при медитация може да бъде в съвършени граници, в случай че се употребява камъка. Спиритичните сеанси постоянно са се провеждали с негово наличие.

Влияние на азурита при другите зодии

Азуритът е амулет на зодиите Водолей и Везни. Той работи за тях, като им демонстрира кой ги лъже, с позитивния си резултат върху тяхната вътрешен глас. Носейки бижута с този камък, представителите на тези знаци вземат постоянно верни за тях решения. Везните обаче са изключително чувствителни към действието на азурита и е по-добре да го имат като амулет, а не като украшение, което носят непрекъснато.

Водолеят става по-мъдър, когато се снабди с азурит за амулет, силата на камъка му оказва помощ да бъде по-честен със себе си и близките.

Като бижу могат да го носят и зодиите Дева, Риби, Стрелец и Телец. Азуритът носи успокоение на нетърпеливите Риби, както и убеденост в себе си. На Стрелеца ще даде самоконтрол, само че за Близнаците той не е подобаващ, макар че е положително средство за терапия.

Комбиниране на азурит с други камъни

Когато се комбинира азурит с различен камък в украшение, би трябвало да се вземе поради силата на всеки от камъните. Хематитът е съвършен за тандем с азурита. Заедно оказват помощ за възстановяване на паметта и за откриване на интелектуалния капацитет. Добра концепция за учени и студенти.

За изясненост на мислите идеално решение е композиция на азурит с турмалин, наследник топаз или лапис лазури.

При композиция с жълт топаз или с цитрин талисманът въздейства позитивно на чувствената сфера в живота, основава усеща на съгласие и обич.

Препоръка към притежателите на азурит

Ако азуритът не стои дълго покрай индивида, на който принадлежи, той губи част от свойствата си. Добре е да се носи като висулка на врата или в джоба като амулет, би трябвало да се почиства постоянно, само че не с вода, а с кристални или каменни способи на разчистване. Не бива да се излага дълго на светлина и да се съхранява при непрекъсната температура.

Вижте по какъв начин да пречистим камъни и кои камъни и минерали носят пари

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР