Нарцисистите са едни от най-трудните за общуване хора. За съжаление,

...
Нарцисистите са едни от най-трудните за общуване хора. За съжаление,
Коментари Харесай

Пет токсични навика на нарцисистите по отношение на парите

Нарцисистите са едни от най-трудните за другарство хора.

За страдание, някои от най-често срещаните характерности на нарцисизма, като грандоманщина, чувство за превъзхдство и липса на състрадание са във напредък в последните години.

Нещо повече, тези характерности постоянно остават незбелязани или биват подценявани, изключително от страна на хора, които не са осведомени с нарцисизма или пък са уязвими поради своето ниско самочувствие, написа CNBC.

Психологът Рамани Дурвасула открива, че нарцисизмът съставлява неадаптивен вид персона, който може да въздейства на психическото здраве и действието на тези, които влизат в контакт с него, изключително когато става дума за пари.

Нарцисистите търсят превъзходство над другите хора, с цел да се усещат по-добре във връзка с себе си, а парите са принадлежности, който те употребяват и управляват.

Ето кои са най-токсичните привички - във връзка с парите, които нарцисистите споделят и по какъв начин да се оправяме с тях:

1. Те са потайни по отношение на финансите си

В интимни връзки това може да включва неясота към финансовото им състояние, като да вземем за пример какъв брой пари изкарват или са икономисали.

Държейки ви „ на мрачно “, те могат да вземат едностранно парични решения и да управляват усещането ви за това какво можете да си позволите като двойка или като семейство. Те може да споделят “Нека аз ръководя финансите ни, с цел да не ти се постанова да се напрягаш в това отношение.”

Тази динамичност може да се случва и в бизнеса. Нарцистичен съосновател на компания може повърхностно да ви каже: “Тъй като ти си изобретателният талант, аз ще се знаимавам с по-скучните парични въпроси.”

Какво да извършите: Ако не се чувствате уверени по паричните въпроси, може би наподобява привлекателно да ги оставите на колегата си. Това обаче може да докара до съществени последици. Кредитната ви история може да пострада, в случай че сметките не се заплащат в точния момент.

Винаги бъдете осведомени и участвайте във вземането на всяко финансово решение, което ви визира.

2. Те са великодушни с парите единствено пред другите

За нарцисистите харченето на огромни суми пари за другите може да бъде метод да накарат хората да ги харесват. Те може другояче да са скъперници, само че да заплащат вечерята на сътрудници или да подаряват дарове единствено за показ.

Това преживяване може да бъде изолиращо и объркващо за най-близкия до нарцисиста човек, тъй като усещането на заобикалящия свят не е действителността.

Представете си, че брачният партньор ви се прибира вкъщи след скъпа вечеря с другари, за която настоял да заплати, след което би трябвало да го слушате по какъв начин ядосано изяснява за “гости използвачи.”

Какво да вършиме: Ако човек има в живота си нарцисист, който обслужва себе си, това би могло да бъде душевен изтощаващо. За да запазите разсъдъка си в тази връзка, би трябвало да можете да анализирате възприятията си в дневник или с терапевт.

Може даже да откриете, че най-хубавото решение е да поставите строги прочувствени граници или да напуснете тази връзка, в случай че индивидът до вас няма предпочитание да се промени.

3. Те пестят от главните неща

Нарцисистите може да работят грандиозно, когато става дума за тях и да вършат ненужни разноски, само че в това време да пестят от съществени неща (като храна, здравни разноски, продукти за бита).

В резултат на това тези от тях, които имат връзка, може тихомълком да пестят пари, тъй че да се грижат за себе си.

Този модел на държание доминира и в бизнеса. Помислете за създател или основен изпълнителен шеф на компания, който не заплаща задоволително на чиновниците си, само че с цел да лети в първа класа и да отсяда в първокласни хотели.

Какво да вършиме: Предвид настройките им да обслужват себе си, за нарцисисите е мъчно да осъзнават или да се разпознават с възприятията и потребностите на другите.

Ако този тип връзки ви пречи да си осигурявате прехраната или да управлявате дейно бизнес, би трябвало да проведете прям диалог с нарцисиста. След това би трябвало да извършите стъпка обратно и да помислите дали тези отношение си заслужава да не престават.

4. Те са лицемерни

Нарцисизмът и лицемерието вървят ръка за ръка.

Повечето нарцисисти считат, че разпоредбите не важат за тях, макар че бързат да ги ползват на всички останали. Това важи за доста типове правила, включително и бюджети.

Нарцистичният сътрудник може да харчи свободно за себе си и постоянно да проваля взаимния ви бюджет, по-късно да ви подлага на критика, че сте похарчили повече, в сравнение с той или тя счита за належащо.

Какво да извършите: Въз основа на своя опит, Дурвасула твърди, че критикуването на нарцисист рядко е продуктивно; той или тя ще се опита да насочи фокуса върху вас. Съхранявайте мемоари за несправедливи или безразсъдни разноски, ако в миналото имате потребност от тази информация за правни цели.

И не забравяйте, вие имате право на вашата част от бюджета. Усещането на нарцисиста за финансова правдивост нормално не е в синхрон с това, което в действителност е вярно.

5. Те работят наказателно във връзка с парите

Нарцисистите постоянно употребяват парите като инструмент за санкции. Те може да ви възнаграждават финансово, когато вършиме каквото желаят и да задържат пари, когато желаят да отмъщават. Това може да работи рисково, унизително и объркващо.

Например, нарцисистът може да възнамерява първокласна отмора за вашия рожден ден, а по-късно, след спор, да откаже да заплаща за съществени разноски. Дори може да се почувствате задължени да играете неговата или нейната игра, с цел да запазите семейството или бизнеса.

Какво да вършиме: Бъдете готови за тази динамичност и имайте заделени някакви средства за съществени разноски. Знаейки, че това е евентуално да се случи, ще ви помогне да изготвите тактика за справяне или излизане от обстановката.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР