Напоследък все повече се засилва интересът към изконните принципи на

...
Напоследък все повече се засилва интересът към изконните принципи на
Коментари Харесай

Палео хранене

Напоследък от ден на ден се ускорява ползата към изконните правила на хранене на индивида. Връщането обратно към същинската, питателна храна, на фона на възходящата роля на химическата промишленост в хранително-вкусовата индустрия, е като заслон за застрашеното човешко здраве. Едно от многото убежищата на претрупания от добавки и изкуствени съставки организъм води надалеч оттатък цели ери и стига чак до палеолита.

Храненето през Палеолита - част от най-старата епоха - Каменната, за тези от нас, които си спомнят семейство Флинстоун, не трябва да се свързва нито с двоен бронто бургер, нито ребърца от динозавър. Всъщност в менюто на пещерния човек са участвали разнородни храни, които са с изключение на безусловно и нагледно казано са на хиляди години разстояние от настоящето видимо обилие в магазините.

Идеята за актуалната палео диета стъпва върху схващането, че нашите предшественици са били част от общество на така наречен ловци събирачи, чието главно средство за прехранване е било директното набиране на растения и месо от дивата природа. Този вид битие се е развивало в продължение на милиони години преди индивидът да доближи неолита, когато развиването на земеделието и опитомяването на животните фрапантно са трансформирали менюто на типа ни.

Концепцията на палео храненето се развива от дълго време, само че за публично се счита началото й, сложено от едно проучване на Бойд Ийтън през 1985 година върху храненето на хората от епохата на Палеолита. Един от най-изявените последователи и откриватели на този метод е лекар Лорен Кордейн. Колдрейн е дълготраен покровител за това индивидът да се завърне към храненето, което е най-близо до генотипа му, и е създател на голям брой проучвания, книги и публикации по въпроса. Критиците на концепцията пък я оспорват с изказванията, че не може да се генерализира понятието палеолитно хранене, защото то е доста друго за обособените райони по света. Друг мотив срещу диетата е, че е неуместно да бъдат отричани хилядолетията прогрес на цивилизацията, в които индивидът е съумял да усвои природата и да стартира да я употребява в своя изгода, без да зависи от фактори като сезонност, бедствия, непълнота на ресурсите и така нататък

Така или другояче проучванията, свързани с този метод, не престават и в случай че множеството нашумели диети по един или различен метод се свързват с известни персони, холивудски мании и мимолетни увлечения, с краткотрайни резултати, то тук става мозъка за редица научни опити и поредни изследвания в региона на нутрициологията.

Опитите на Кордейн и изследователския му екип са да се наподобят характерностите на хранителния банкет на хората от Палеолита. В днешно време, в дневното меню на множеството хора участват доста млечни храни, рафинирани артикули като масла, зърнени храни, захар, сол. Ако те бъдат сменени със същинското многообразие на хранителни субстанции, което се съдържа в плодовете и зеленчуците и чистите меса, доста от здравословните проблеми на актуалния човек ще бъдат отстранени.

В този метод на хранене дневният банкет включва месо, само че то би трябвало да бъде от животни, отглеждани биологично, на свободна паша, с цел да се избегнат меса инжектирани с хормони или животни, третирани с антибиотици. Този тип месо, както и това на дивеча, се съдържат по-малко наситени мазнини и то е по-балансирано във връзка с есенциалните мастни киселини. Рибата също е част от менюто, като още веднъж би трябвало да се има поради произходът й. Зеленчуците и плодовете се употребяват сезонно, като за предпочитане е да бъдат набавяни от локални източници, с цел да се избегне съществуването на пестициди, както и на парафин, с който се пръскат продуктите за по положително предпазване при превозване на огромни дистанции.

Солта в диетата е сведена до най-малко, рафинираната захар също. Въобще заобикалят се всевъзможни модифицирани храни и се заменят с неограничени количества пресни плодове, зеленчуци, с качествено месо, риба, морска храна и ядки. Млякото и млечните артикули са в доста лимитирани количества, същото важи и за зърнените и бобови култури.

Не на последно място идва и методът на живот на хората от палеолита. Принципите на потребните извършения, за хората, които съблюдават режима на палео диетата, не се отдалечават от правилата на този тип хранене. Физическите действия просто би трябвало да се вкарат естествено в метода ни на живот, а не просто да се сведат до един единствен час във фитнеса. Както яденето на естествена храна, по този начин и стремежът към естествена интензивност са най-хубави за тялото ни.

Разбира се всичко би трябвало да е съобразено с метода ни на живот, климатичните условия, в които сме и актуалната ни среда на обитание. Както ескимосът не може да е вегетарианец, по този начин и ние не можем да живеем напълно съгласно правила, които са били част от едно време без 8-часово стоене пред компютъра и без “прекрасен ” градски въздух, цялостен с отпадъчни субстанции.

Това обаче не значи, че не можем да заемем доста от положителните практики на предишните времена и да се борим за това да поддържаме естественото си положение, което е здрав организъм, който приема храна, чиито потребните субстанции не са единствено част от историята.

ОСНОВИ НА ПАЛЕО ДИЕТАТА

Палео диета би трябвало да бъде богата на мазнини, умерена на скотски протеини и с ниско до приблизително наличие на въглехидрати. В нея няма потребност от преброяване на калории, нито от управление на количествата. Като в множеството положителни диети всичко се свежда до качество и положително чувство за това от какво в действителност се нуждае тялото ни.

Големи количества: зеленчуци, плодове, чисто месо, дивеч, морски блага, яйца, ядки, семена,.

Ограничени количества: млечни артикули, бобови растения, нишестени храни, рафинирани артикули, модифицирани захари и алкохол.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР