Технически елдата не е вид зърно. Това е семе от

...
Технически елдата не е вид зърно. Това е семе от
Коментари Харесай

Топ 5 ползи за здравето от елдата

Технически елдата не е тип зърно. Това е семе от цъфтящо растение, обвързвано със фамилията на ревен, евентуално произхождащо от Китай преди към 6000 години. Елдата е артикул, в който няма глутен. Поради своите пирамидално завършени ядки, хранителен профил и функционалност в рецептите, елдата постоянно се третира от готвачи и диетолози като зърно. Но елдата заслужава повече самопризнание, в сравнение с да бъде групирана със зърнени култури – тя освен има неповторим усет, само че също по този начин има неповторими хранителни изгоди, потребна е за нашата почва и е съществена част от диетите по целия свят от хиляди години. Използва се в ястия като японска юфка соба, френски палачинки от Бретан, италианска паста pizzoccheri, каша варнишкес, източноевропейска каша, елдата е преобладаваща в доста международни кухни. Прочетете защода започнете да добавяте елда към листата си за извършване на покупки, в случай че още не сте.

Добра за здравето на червата
Елдата е чудесна за здравето на храносмилането по редица аргументи. Първо, като пълнозърнест артикул, той е източник както на разтворими, по този начин и на неразтворими фибри, и двете от значително значение за поддържане на обикновено храносмилателно здраве. Второ, елдата има пребиотични изгоди, насърчавайки растежа на потребните чревни бактерии, като работи като храна за здравите бактерии. Трето, елдата е с ниско наличие на FODMAPS, което я прави превъзходен избор за хора с храносмилателни разстройства като IBS. И най-после, има също доказателства, които допускат, че псевдозърнените храни като елда са по-засищащи от други зърнени храни като пшеница и ориз, което значи, че ще ви накарат да се чувствате сити по-дълго.

Източник на първокачествен протеин
Елдата е един от дребното източници на растителен протеин, прочут като пълностоен протеин, което значи, че съдържа всичките 9 съществени аминокиселини, нужни за здравето, които хората би трябвало да получат от храната. Една порция елда (1 чаша варена) обезпечава към 6 грама протеин (еквивалент на количеството протеин в към 1 огромно яйце).

Добър за салдото на кръвната захар
В своята пълнозърнеста форма елдата е източник на стабилно нишесте, което значи, че нишестето минава през тънките вътрешности, без да се смила. Подобно на други пълнозърнести псевдозърнени храни, които съдържат стабилно нишесте, това води до по-нисък скок на кръвната захар (по-нисък гликемичен индекс), спрямо рафинираните зърнени артикули като филия бял самун.

Друго неповторимо преимущество на елдата е нейното изключително високо количество на разтворим въглехидрат, наименуван D-chiro-inositol, за което е потвърдено, че оказва помощ за намаляване на покачването на кръвната захар при хора с диабет.

Може да помогне за здравето на сърцето
Елдата е единственото псевдозърнено зърно и една от дребното храни като цяло, които имат високи равнища на антиоксидант, наименуван рутин, който има характерни изгоди за здравето на сърцето. (Рутин се съдържа и в необелени ябълки, зелен чай и смокини). Предварителните проучвания демонстрират, че рутинът, флавоноид или растителен пигмент, има противовъзпалителни изгоди и може евентуално да понижи риска от формиране на кръвни съсиреци, подобрявайки кръвообращението. Забележка: в случай че ви е постановен антикоагулант като варфарин, говорете с вашия доктор, защото рутинът може да има евентуално взаимоотношение с лекарството.

Позволява богати на хранителни субстанции храни без глутен
Един от минусите на доста безглутенови зърнени артикули на пазара е, че те са или мощно рафинирани, или естествено небогати на фибри и витамини и минерали, в случай че не са обогатени. Естествено безглутенова елда обаче обезпечава набор от хранителни субстанции без никакво обогатяване. Елдата съдържа витамин А, витамин В комплекси, витамин С и витамин Е. Освен това съдържа значими минерали като цинк, магнезий, фосфор, манган и селен и е с по-високо наличие на антиоксиданти спрямо пшеницата и ориза. От двата сорта тартарската елда съдържа повече хранителни субстанции като цяло от елементарната елда, само че и двете са питателни.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР