Нападението срещу кмета на Гданск бе осъдено от всички политически

...
Нападението срещу кмета на Гданск бе осъдено от всички политически
Коментари Харесай

Хиляди на протести след убийството на кмета на Гданск

Нападението против кмета на Гданск бе наказано от всички политически и публични сили в Полша, а в цялата страна в понеделник вечерта имаше демонстрации против омразата и насилието като реакция на убийството на Павел Адамович, съобщи Българска телеграфна агенция.
Хиляди хора се събраха във Варшава под лозунга „ Спрете омразата ". Подобни митинги имаше и на други места. Адамович бе наръган с нож на благотворително събитие в неделя вечерта, а по-късно умря в болница. Задържаният за убийството 27-годишен мъж твърди, че е направил офанзивата с нож като възмездие към партията „ Гражданска платформа ", която в този момент е в съпротива, тъй като по време на ръководството й е бил „ незаслужено " упрекнат и наказан.
Полският президент Анджей Дуда изрази съболезнования за гибелта на Адамович. „ Враждебността и насилието донесоха трагични последици и болежка. Не можем да се примирим с това ", написа Дуда в Туитър, като добави, че е взаимен „ в болката и молитвата с неговите близки, другари, с всички хора с благосклонност ".
Лидерът на ръководещата в Полша партия Ярослав Качински изрази „ дълбока болежка " от гибелта на опозиционния кмет на Гданск. „ Солидарен съм със фамилията (на Адамович) и желая да изразя надълбоко страдание за гибелта на вашия брачен партньор, татко и брат ", сподели от негово име говорителка на партията „ Право и правдивост ".
Председателят на Европейския съвет и някогашен полски министър председател Доналд Туск също осъди убийството и сподели, че ще участва на погребението на кмета на Гданск. Той се причисли към хората, излезли по улиците на Гданск, с цел да изразят своята тъга за гибелта на Адамович, показва Асошиейтед прес.
Бившият полски президент Лех Валенса упрекна политиката за смъртоносното нахлуване против Адамович. Валенса, който е от Гданск и основа там профсъюза „ Солидарност " през 80-те години на 20 век, участва на църковна работа и публично събиране в памет на убития кмет.
Адамович (53 г.) бе неведнъж наръган с нож от 27-годишен нападател на сцената пред стотици хора по време на благотворителен концерт. Убиецът, разпознат като Стефан В., съумял да проникне до сцената, употребявайки журналистическа карта.
Той е престъпно проявен, наскоро излязъл от пандиза, където е излежал 5-годишна присъда за банков грабеж. Задържан бе от защитата незабавно след закононарушението, а след това бе предаден на полицията.
Адамович бе избиран няколко пъти за кмет от тази партия, чийто член бе до 2015 година, само че последния път се кандидатира като самостоятелен.
Варшавската полиция съобщи, че е задържала 72-годишен мъж, заплашил със гибел президента Дуда, отбелязва ТАСС. Мъжът се обадил по телефона на център за незабавни случаи и споделил: „ Умря Адамович, а на следващия ден може да почине Анджей Дуда ".
След като полицията открила телефона и адреса, от който е било направено позвъняването, мъжът бил арестуван. Случаят е отправен до прокуратурата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР