Грузинският премиер Михаил Саакашвили правилно е бил осъден за злоупотреба

...
Грузинският премиер Михаил Саакашвили правилно е бил осъден за злоупотреба
Коментари Харесай

ЕСПЧ защити осъдителната присъда срещу Саакашвили в Грузия

Грузинският министър председател Михаил Саакашвили вярно е бил наказан за корист с власт при нареждането му да бъде пребит народен представител от опозицията и решението му да помилва четирима убийци. Това реши Европейският съд за правата на индивида в Страсбург.

Саакашвили, който бе президент на Грузия от 2004 до 2013 година, не е съумял да потвърди, че е бил незаслужено третиран по време на правосъдния процес през 2018 година Съдът открил, че аргументът му, че президентската власт за опрощение е неограничена, " може да бъде рисков и да насърчи корупцията ".

" Честното предпочитание на управляващите беше да изправят жалбоподателя пред правораздаването за неговите непозволени дейности и че, при липса на задоволително доказателства за противното, изказванието за прикрит претекст е голословно ", чете се в решението на съда.

Двама от седемте съдии показаха изключително мнение. Решението е удар за очакванията на Саакашвили да бъде освободен от пандиза в Грузия, където той е арестуван, откогато се завърна в страната през 2021 година Бившият президент остава претендентът за министър-председател на партията Единно национално придвижване, която той основа и която през днешния ден остава най-голямата опозиционна група в Народното събрание на Грузия. Той управлява ненасилствената Революция на розите, която постави край преди две десетилетия на администрацията на президента Едуард Шеварднадзе, някогашен руски министър на външните работи.

В края на ръководството на Саакашвили през 2013 г. администрацията му беше изгубила доверието на грузинския народ, като опозиционните партии твърдяха, че водачът е станал властнически. Когато беше определено новото държавно управление, водено от политици от партията " Грузинска фантазия ", която продължава да ръководи страната, то разгласи, че следствието на закононарушенията от предишното ще бъде приоритет.

Саакашвили беше наказан задочно през 2018 година за нахлуване през юли 2005 година против народен представител, който беше заставен да излезе от колата си на светофар от шестима въоръжени мъже, които го биха с прикладите на пушките си. Установено бе, че той е наредил на полицията за битка с безредиците да извърши нападението като възмездие за обидно изявление, което депутатът е дал пред вестник за него и брачната половинка му.

Бивш ръководител на грузинския парламент напомни пред съда диалог със Саакашвили след нападението, в който той твърди, че е споделил:

" Той (депутатът) не заслужава ли да бъде пребит? "

Втори основен очевидец, шефът на полицията за битка с безредиците по това време, твърди, че президентът горещо му е благодарил на публично събитие за " сполучливата "  операция против депутата.

Европейски съд по правата на човека разяснява и решението на Саакашвили от 2008 година да помилва четирима някогашни високопоставени чиновници на вътрешното министерство, които бяха наказани за убийството на млад мъж за засегнатост на техни сътрудници в кафене в Тбилиси. Грузинският съд откри, че експрезидентът е склонил да ги помилва, тъй като е бил угрижен за вредите, които цялостното откриване на всички детайлности към случая може да нанесе на неговото държавно управление.

Съдиите в Страсбург постановиха, че " обвиняванията, повдигнати против (него), са били съществени и добре обосновани ", както и  " че е имало забележителен размер от директни и косвени доказателства против него ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР