Общото събрание на ООН гласува резолюция, с която бе определен

...
Общото събрание на ООН гласува резолюция, с която бе определен
Коментари Харесай

Общото събрание на ООН определи ден за отбелязване на геноцида в Сребреница - 11 юли

Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподава резолюция, с която бе избран ден за отбелязване на геноцида в Сребреница. Документът, чиито основатели бяха Германия и Руанда, призовава 11 юли да бъде разгласен за Международен ден за възпоменание на геноцида, осъществен в Сребреница, и осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците.

84 страни гласоподаваха в поддръжка за документа, 19 - срещу (сред тях - Русия и Китай), а 68 се въздържаха.

На 11 юли 1995 година мюсюлманският анклав Сребреница е високомерен от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич. Босненските сърби избиват 8000 мюсюлмани – мъже и момчета, намиращи се в анклава, разгласен за зона за сигурност от Организация на обединените нации. Ден преди съвещанието президентът на Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина Милорад Додик заплаши с разединение на обитаемата най-вече с етнически сърби полуавтономна част, в случай че резолюцията бъде призната. 

" Босна и Херцеговина доближи своя край, или по-точно, тя беше доведена до края си от тези, които се заклеха в нея ", съобщи Додик в мрежата X през вчерашния ден. " Единственото, което остава, е всички ние да поставим старания да бъдем положителни съседи и да се разделим по мирен метод ", добави той.

В съвещанието взе участие сръбският президент Александър Вучич, който води дейна акция срещу приемането на резолюцията. Преди вота той разгласи, резолюцията " отваря остарели рани и че ще сътвори цялостна политическа бъркотия ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР