Надявам се тези “новини” за някакво българско вето срещу санкциите

...
Надявам се тези “новини” за някакво българско вето срещу санкциите
Коментари Харесай

България няма нужда и не зависи от руски нефт

Надявам се тези “новини” за някакво българско несъгласие против глобите на Европейски Съюз върху съветския петрол да се окажат подправени.

Словакия и Унгария, за които се плануват няколко месеца изключение от глобите, получават съветски петрол по водопровод (подобно на газа) и имат дълготрайни контракти за доставка с клаузи “взимаш или плащаш”. Тези страни също по този начин нямат близки морски пристанища за импорт на недопечен петрол или нефтопродукти с танкери.

България няма такива проблеми. Нито внасяме петрол по водопровод, нито имаме дълготрайни контракти. И си имаме прелестно пристанище, където могат да се разтоварват танкери и с петрол, и с рафинирани нефтопродукти. БЪЛГАРИЯ НЯМА НУЖДА И НЕ ЗАВИСИ ОТ РУСКИ НЕФТ. Нефтохим може да преработва всевъзможен петрол. Може и да не работи въобще, в случай че Лукойл реши да го спре. Това няма да провокира недостиг на горива в страната, нито ще вдигне цените. И сега доста от огромните вериги внасят горивата си - от Австрия, от Гърция и от Румъния.

Хората не знаят, само че бургаската рафинерия е серпантина постоянно за месеци - за съществени поправки и монтаж на нови съоръжения - и животът в България не е спирал. Освен това имаме 120-дневни ресурси от нефтопродукти на склад, което е условие на Европейски Съюз за всяка държава-членка. Танкери с нефтопродукти могат да се разтоварват и на терминала на петролната база във Варна. А баржи с нефтопродукти от Централна Европа могат да се разтоварват на пристанищата във Видин, Свищов и Русе. Внос на огромни количества горива с танкери може да се прави и през терминала в Солун. Внос на нефтопродукти от рафинериите в Гърция и Румъния се прави умерено и в огромни количества с ЖП цистерни. Знам защо приказвам, тъй като съм бил в управлението на една от огромните петролни компании в България. Както и в надзорния съвет на Нефтохим.

Повтарям, с цел да е пределно ясно за всички: България няма потребност и не зависи от съветски петрол! Който твърди противоположното, просто лъже, с цел да пази съветски ползи. Да се тропа по масата в Брюксел с националното ни несъгласие си е чиста про-руска политика и нищо друго. И граничи с изменничество. Това не е в националния интерес на проевропейска България. Това е в интерес само на Лукойл, Газпром и съветската страна. Ясно е, че Корнелия Нинова и Румен Радев въздействат мощно на премиера, само че хайде стига толкоз! СТИГА ТОЛКОВА!

Силно се надявам, в случай че това с ветото се окаже истина, ”Демократична България” да не разгласят във фейсбук следващото “започване на съвещания с съдружните партньори”, а да приключат незабавно с този несполучлив и нездравословен за страната политически опит.

*Коментарът е от фейсбук профила на създателя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР